Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Видача повісток – чи можуть представники ТЦК заповнювати дані "на коліні"

Працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки іноді перевищують повноваження під час видачі повісток

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Видача повісток

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Видачею повісток в Україні займаються представники ТЦК та СП або ж інші уповноважені особи. При цьому, в деяких ситуаціях громадяни обурюються діями цих осіб.

Про те, чи законно виписувати повістку "на коліні" розповів адвокат Роман Сімутін.

Видача повісток

Юрист зазначає, що підробка – це видача посадовою особою завідомо неправдивих відомостей або ж документів. Однак, повістка, яку складають безпосередньо працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки не може вважатися підробкою.

"А тепер питання: що саме працівник ТЦК вніс завідомо неправдивого до порядку, навіть якщо там стояло факсиміле? Відповідь очевидна: нічого. Так чи буде в його діях склад кримінального правопорушення? Звичайно, що ні", – заявив Сімутін.

Крім того, повістку не можна оскаржити у суді, адже цей документ є лише способом повідомлення військовозобов'язаних про необхідність з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Виключення з обліку у лютому

Раніше ми писали про те, яких чоловіків можуть виключити з військового обліку вже у лютому 2024-го року. Насамперед це стосується таких категорій українців:

  • чоловіки, які загинули під час виконання обов'язків на фронті;
  • чоловіки, які були прийняті на військову службу;
  • чоловіки, що навчаються у вищих військових закладах;
  • чоловіки, які були засуджені за вчинення тяжкого або ж особливо тяжкого злочину;
  • чоловіки, яких за рішенням військово-лікарської комісії було визнано непридатним до проходження військової служби під час воєнного стану;
  • чоловіки, які досягли граничного віку перебування в резерві;
  • чоловіки, які виїхали за кордон та відмовилися від громадянства України.

При цьому, в Україні також існує поняття "зняття з військового обліку". Однак, воно суттєво відрізняється від виключення, адже зняття з обліку відбувається тоді, коли особа змінює місце проживання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кого можуть мобілізувати до війська у лютому 2024-го року. Також ми повідомляли, що Зеленський висловився з приводу видачі повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.