Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстрочка від мобілізації: скільки разів можна бронювати працівника

Загальна мобілізація триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, однак деякі категорії осіб можуть отримати бронь від призову

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Скільки разів можна отримати бронь від призову

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Найчастіше, бронь від призову отримують ті громадяни, чия робота є потрібною в цивільному житті. Військовозобов’язаних бронюють їхні роботодавці.

Про це йдеться в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

На строк до шести місяців можуть бути заброньовані українці, які працюють сферах:

  • Функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування. Ця категорія включає військовозобов'язаних, які працюють в органах державної влади, таких як Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, а також в органах місцевого самоврядування, таких як обласні, районні, міські, селищні, сільські ради.
  • Виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Ця категорія включає військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення).
  • Забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань. Ця категорія включає військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань.
  • Функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Ця категорія включає військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Варто зазначити, що поновлювати бронь можна стільки разів, скільки це необхідно роботодавцю. Для цього потрібно пройти таку ж процедуру, як і для первинного бронювання.

В яких випадках можуть анулювати відстрочку від мобілізації

Раніше ми писали, що військовозобов'язані, які отримали відстрочку від мобілізації, можуть бути призвані до лав Збройних сил України у разі анулювання цієї відстрочки.

Анулювання відстрочки може бути здійснено за рішенням військового комісара у таких випадках:

  • інвалідність, яка не була підтверджена комісією МСЕК;
  • непридатність до військової служби, яка не була підтверджена ВЛК протягом 6 місяців;
  • вік однієї з трьох дітей на утриманні військовозобов’язаного досяг 18 років;
  • втрата потреби опікуватися родичем з інвалідністю І або ІІ групи;
  • втрата потреби піклуватися хворою дитиною або дитиною з інвалідністю до 18 років або ж повнолітньою дитиною з інвалідністю І або ІІ групи;
  • втрата потреби опікуватися хворими чоловіком чи дружиною або батьками чоловіка чи дружини, яку раніше призначала комісія МСЕК;
  • втрата потреби опікуватися недієздатною особою;
  • втрата статусу народного депутата;
  • закінчення навчання в університеті, на аспірантурі чи докторантурі або ж звільнення з посади у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах чи організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи менш як на 0,75 ставки наукових і науково-педагогічних працівників;
  • відсутність заявки на бронювання військовозобов'язаного;
  • втрата підприємством, установою або організацією статусу критично важливого для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Військовозобов'язаний, якому була анулювана відстрочка, має бути повідомлений про це не пізніше ніж за 5 днів до дня відправлення на військову службу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Також дізнавайтеся, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.