Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Вимога чи забаганка? Що буде, якщо не надати документи представникам ТЦК

Часто працівники територіальних центів комплектування та соціальної підтримки вдаються до незаконних дій, аби мобілізувати більше людей

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи обов’язково надавати документи на вимогу ТЦК

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Співробітники військкоматів можуть попросити документи у військовозобов’язаних просто на вулиці. Однак, вони не мають на це жодного права.

Про це повідомив адвокат Ростислав Кравець "Фактам".

З його слів, поки що ТЦК та СП не можуть офіційно вимагати документи у чоловіків на вулицях. Але відповідний законопроєкт уже у розробці.

Натомість, особи призовного віку зобов’язані показати свої документи або представникам військкоматів, якщо вони у супроводі поліції, або поліцейським. У разі відмови, правоохоронці можуть затримати військовозобов’язаного для з’ясування особистості.

"Якщо три години минули, а вам не оголошено підозру в чомусь, вас повинні відпустити", – наголошує юрист.

Якщо ж призовник не впевнений у справжності "представника ТЦК та СП або поліцейського", він не зобов’язаний ні представлятися, ні демонструвати документи. У такому випадку краще за все, викликати поліцію.

Чи законні повістки через СМС-повідомлення

Раніше ми писали, що за час великої війни в Україні військовозобов'язані отримували повістки різними способами, зокрема, в поштових скриньках, у платіжках за комунальні послуги, а також у СМС-повідомленнях. Однак, жоден з цих методів не є законним.

Зі слів молодшого лейтенанта завасу та юриста Володимира Романчука, повістка має вручатися виключно особисто. Адресат має підписатися в документі, щоб підтвердити отримання повістки.

Виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки телефонним дзвінком чи СМС-повідомленням не може вважатися офіційним.

Адвокат також додав, що важливо перевірити в повістці всю необхідну інформацію, адже інакше вона не є справжнім викликом до військкомату.

Чи можуть відправити на фронт одразу з ТЦК

Також ми зазначали, що під час мобілізації в Україні військовозобов'язані віком від 18 до 60 років можуть отримувати повістки. Однак, це не означає, що особу негайного відправлять на фронт.

"Чомусь люди після вручення, після отримання повістки, не прибувають до територіальних станцій комплектування та соціальної підтримки. Це найбільша проблема на сьогодні. Чому у них ці страхи, ми зрозуміти не можемо. Чому нам зробили такий імідж, що ти прибуваєш в ТЦК і тебе через 2 години вже відправляють на передову. Це все фейк, це неправда", – сказала начальниця мобілізаційного відділення Вінницького об'єднаного міського ТЦК та СП підтримки підполковниця Оксана Янчак

Янчак зазначила, що працівники військкоматів не розуміють, чому чоловіки не хочуть приходити до ТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, для чого молоді особи потрібні у лавах Збройних сил України. Також ми повідомляли, що ТЦК та СП збирають дані про учнів в навчальних закладах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.