Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Які фахівці потрібні ЗСУ у січні 2024 року – перелік професій

На популярних сайтах з пошуку роботи розміщено багато вакансій для військовозобов'язаних, які хочуть вступити до лав ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

На фронті потрібно багато різних спеціалістів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У січні 2024 року отримати повістки можуть військовозобов’язані у віці від 18 до 60 років. Їх можуть мобілізувати у тому випадку, якщо відповідають вимогам за станом здоров’я та не мають інших підстав для відтермінування служби.

Про це йдеться в законі Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

За даними військових, на фронті для доукомплектації армії потрібні люди з бойовим досвідом. Багато таких вакансій розміщено на популярних сайтах із пошуку роботи, зокрема:

  • штурмовики;
  • артилеристи;
  • танкісти;
  • піхотинці;
  • оператори безпілотників;
  • водії;
  • парамедики;
  • фахівці з різних сфер: водії, IT-спеціалісти, зв'язківці.

Військові уточнили, що мобілізувати можуть не лише на лінію фронту, але й для виконання інших обов’язків. Один із можливих напрямків роботи у такому випадку буде виконання завдань у штабі. Тобто, армії дуже потрібні військові різних спеціальностей, у тому числі й мирних.

Чи можна самостійно обрати посаду

За словами секретаря комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Верховної Ради Романа Костенка, бажання претендентів будуть враховуватися. Однак одного бажання, щоб стати, до прикладу, спецпризначенцем, недостатньо, як і танкістом для людини, у якої зріст під 2 метри.

Військові експерти наголошують – стара система мобілізації репресивної моделі, що залишилась нам від радянського минулого – застаріла.

Країна має переходити на демократичну модель – рекрутингову систему з гарантованою мотиваційною базою та розумінням того, що отримають військовослужбовці під час служби та після демобілізації. Терміни служби теж мають бути чітко прописані.

Чому молоді чоловіки потрібні армії

Як ми зазначали вже раніше, в Україні нині діє закон, який передбачає загальну мобілізацію чоловіків віком від 18 до 60 років. Однак через те, що багато з цих чоловіків мають статус призовників, не всіх їх можна мобілізувати.

Уряд України розглядає можливість зниження призовного віку з 27 до 25 років. Голова ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко вважає, що це рішення має як плюси, так і мінуси.

Голова ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко наголосив, що зниження призивного віку дозволить збільшити кількість осіб, яких можна мобілізувати. Крім того, 25-річні чоловіки, які закінчили університети, мають більш сучасні навички та знання, що можуть бути корисними для армії. Наприклад, вони можуть бути операторами безпілотників, айті-спеціалістами або працювати в інших сферах, які потребують сучасних технологій.

Представник ЗСУ зазначив, що зараз йдеться про 100 тисяч чоловіків. Однак в кінцевому результаті вдасться призвати ще менше, адже деякі особи мають право на відстрочку через наявність трьох дітей, батьків, що мають інвалідність, та з інших причин.

Нагадаємо, раніше ми писали, що народні депутати готують доволі важливі зміни, що стосуються мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків в армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.