Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізації-2024: де працівники ТЦК зможуть вручати повістки

Правник каже, коли електронний реєстр запрацює, то інформація про чоловіків з інших баз синхронізується автоматично

Фото: УНІАН. Колаж: Prо Війну

Юрист пояснив, як вручатимуть повістки у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Prо Війну

В Україні часто представники ТЦК вручають повістки на вулицях, у спортзалах і в інших громадських місцях. Але в новому законопроєкті про мобілізацію вказаано, де саме можна вручати ці документи чоловікам.

Про це розповів юрист Сергій Савинський в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

У новому законопроєкті йдеться про те, що повістку можуть надіслати в електронний кабінет призовника. Але є одна важлива умова.

Правник каже, що електронний кабінет для вручення повісток – це і є та сама часткова відповідь.

"Однак законопроєкт не дає повної відповіді, де можна вручати повістки. Якщо відповіді немає, значить їх можна вручати скрізь. Якби там про це зазначили, то люди обходили б ці місця десятою дорогою", – додає Савинський.

У першу чергу, у повістці мають бути вказані дані військовозобов’язаного.

"За це може відповідати кабінет військовозобов'язаного. У ній також повинен бути підпис, для цього передбачено електронний. Тепер буде питання по сертифікації ключів для підпису. На мою думку, це явище досить прогресивне", – зазначає юрист.

Коли електронний кабінет запрацює, то інформація з даних реєстрів синхронізуються. Військкомати зможуть отримати ще більше даних.

Як повинні вручати повістку

"Насамперед коли вас зупиняють на вулиці й кажуть: "Ваші документи", адекватна реакція людини сказати: "Вибачте, ви хто? Покажіть ваші документи", – наголосив Савинський.

За загальним правилом представники ТЦК чи поліції самі представляються, показують посвідчення чи поліцейський жетон.

"Далі особа може поцікавитися, у зв'язку з чим її зупинили. Але здебільшого людину зупиняють і все це оголошують. Можуть запитати військово-обліковий документ. Якщо немає, можуть запропонувати проїхати з ними для уточнення даних", – розповідає юрист.

Однак, за словами Сергія Савинського, коли запровадять зміни й військово-обліковий документ стане обов'язковим, таких запитань не повинно виникати.

Які обмеження чекають на ухилянтів

Як ми писали вже раніше, схвалений Радою у першому читанні законопроєкт про мобілізацію, передбачає три основні обмеження для ухилянтів:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон;
  • тимчасове обмеження у праві керувати транспортними засобами;
  • накладення арешту на фінансові рахунки у банках, електронних гаманцях тощо.

Які обов’язки громадян під час мобілізації

Правник нагадав, що особа має виконувати певні обов’язки під час мобілізації:

  • військовозобов’язаний, приписаний до певної військової частини, під час мобілізації у разі отримання повістки або мобілізаційного розпорядження повинен прибути у визначений час та місце на збори до ТЦК;
  • військовозобов’язаний, не приписаний до військової частини, за новими нормами, протягом 60 днів із дня початку мобілізації повинен самостійно з’явитися до ЦНАПу, ТЦК або ж в електронному кабінеті уточнити свої облікові дані;
  • військовозобов’язаний, не приписаний до військової частини, у разі отримання повістки також зобов’язаний з’явитися до ТЦК.

Якщо з певних причин людина не виконує ці обов’язки, то можуть бути застосовуватися обмеження.

Юрист пояснив, що у старому законопроєкті про мобілізацію рішення про застосування обмежень ухвалювалось безпосередньо в ТЦК. У новому ж законопроєкті про мобілізацію внесли зміни і зазначили, що такі санкції можуть застосовуватися лише судом.

Раніше ми писали про те, де військовозобов'язаним можуть вручати повістки. Крім того, ми повідомляли, кому з українців необхідно буде знову пройти військово-лікарську комісію (ВЛК).

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.