Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Кадри, що жахають: чому фільм "20 днів у Маріуполі" отримав престижну кінопремію

Українська кінострічка, в якій розповідається про перші дні війни у тимчасово окупованому Маріуполі стала відома по всьому світу

Фото: Pexels, Мстислав Чернов/Facebook. Колаж: Pro Війну

Фільм Мстислава Чернова отримав престижну нагороду

Фото: Pexels, Мстислав Чернов/Facebook. Колаж: Pro Війну

Кінострічка українського режисера Мстислава Чернова здобула чимало нагород на світовій арені. Зокрема, найбільш престижною стала британська премія BAFTA.

Ми зібрали для вас ключову інформацію про фільм "20 днів у Маріуполі".

Сценарій та виробництво фільму

Режисером цього фільму став відомий українських журналіст, фотограф, військовий кореспондент та письменник Мстислав Чернов.

Ця "документалка" розповідає про події, що відбуваються у Маріуполі на початку повномасштабної війни, тобто під час облоги міста. Тоді у Маріуполі залишилася одна єдина команда журналістів, яка протягом 20 днів знаходиться у пастці. Однак, незважаючи на такі серйозні труднощі вони продовжують висвітлювати головні події з оточеного міста.

Частина матеріалів, які вдалося тоді зняти журналістам AP вдалося отримати на початку війни по онлайн-зв'язку. Однак, таким чином вдалося отримати лише 10% від усіх відеоматеріалів.

Згодом, через гуманітарні коридори AP змогли вивести інші відео та фото, що використовується у цьому фільмі. Зокрема і 30 годин записів Мстислава Чернова.

Нагороди та відгуки

Насамперед слід згадати про премію BAFTA, яка вважається однією з найпрестижніших у всьому світі. Її, стрічка Чернова отримала отримала у 2024-му році у категорії "Найкращий документальний фільм року". Крім цього, цю кінострічку також було номіновано у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

Окрім цих нагород та номінацій також варто виділити:

  • визнаний документальним фільмом року на 44-й щорічній премії London Critics' Circle Awards;
  • увійшов до номінації "Оскар" у категоріях "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" та "Найкращий документальний повнометражний фільм";
  • здобув приз глядачів на американському фестивалі "Санденс";
  • здобув нагороду Cinema for Peace 2023 як найкращий документальний фільм;
  • здобув перемогу у двох номінаціях на новозеландському фестивалі Doc Edge 2023 тощо.

Сам Мстислав Чернов під час одного з інтерв'ю сказав, що "глядачі в шоці від побаченого у Маріуполі". Водночас, самі українці залишають чимало коментарів про цю стрічку. Більшість вважають, що цей фільм є справжнім журналістським подвигом.

Нагадаємо, раніше ми писали, які фільми про гроші заряджені на мотивацію. Також ми повідомляли, які мінісеріали варто переглянути ввечері.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.