Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Легендарна постать в історії України: найголовніші перемоги генерала Залужного

Завдяки генералу, відбулася успішна битва за Київ, деокупація Херсона і поновлення "зернового коридору"

Фото: Міноборони ЗСУ. Колаж: Pro Війну

8 лютого Зеленський звільнив Залужного з посади голвнокомандувача ЗСУ

Фото: Міноборони ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У четвер, 8 лютого, президент Володимир Зеленський схвалив рішення про відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. На його посаду призначили Олександра Сирського.

Згадаємо найбільші перемоги вже колишнього головкома ЗСУ від початку повномасштабної війни з Росією.

Битва за Київ

Битва за столицю України тривала з 24 лютого по 2 квітня 2022 року. Стала однією з найважливіших битв від початку повномасштабної війни.

Ворожа армія почала раптова наступати на столицю України з північно-західного напрямку, з боку Чорнобильської зони відчуження та Білорусі. Тривали важкі бої з російськими диверсантами (ДРГ) на обох берегах Дніпра. 1 квітня бої велися лише за передмістя Києва.

Сили оборони завдали нищівної поразки Росії, ворог був змушений швидко відступати. У квітні тривала зачистка населених пунктів Київщини від залишків російських угруповань.

Звільнення Харківської області

Наступальна операція ЗСУ на Слобожанщині почалась 6 вересня 2022 року. Тривала вона близько місяця. Силам оборони вдалось вигнати ворога з Балаклії, Ізюма та Куп’янська. Було деокуповано понад 10 тисяч кв. км території та понад 500 населених пунктів.

Експерти тоді казали, що воєнна наука 50 років "не бачила подібного загальновійськового бою".

Під час успішного контрнаступу ЗСУ було захоплено:

  • понад 400 танків;
  • 400 БМП;
  • до 200 БТР;
  • велику кількість боєприпасів і стрілецької зброї.

Деокупація Херсону, форсування лівого берега Дніпра

Під час контрнаступу на Півдні, 11 листопада 2022 року, ЗСУ звільнили від росіян Херсон. Відкинули ворога на лівий берег Дніпра.

Проте після відступу російські військові регулярно обстрілюють Херсон, гатять по цивільному населенню, руйнують будинки та інфраструктуру. З грудня 2022 року українські військові проводять регулярні рейди на лівий берег Дніпра на Херсонщині.

У березні 2023 року наш десант висадився на човнах на лівому березі Дніпра і навіть пробив ворожу оборону вглиб на 800 метрів. Проте бої на цьому напрямку тривають й досі.

Поновлення "зернового коридору"

У березні 2022 року ЗСУ змогли відбити висадку російського десанту і відвернути оточення Одеси зі сторони Вознесенська.

14 квітня 2022 року був знищений крейсер Чорноморського флоту Росії "Москва". Це забезпечило Україні 100 морських миль буферної зони у північно-західній частині Чорного моря, і повернення контролю за островом Зміїний (30 червня 2022 р.).

У 2023 році ЗСУ повністю відкинули російські військові кораблі з північно-західної, центральної та південно-західної частини Чорного моря.

Удари по ворожих об’єктах у Криму тривають. Нещодавно над акваторією Азовського моря було збито два ворожі літаки – А-50 та Іл-22.

Завдяки успішним діям українських захисників, Росія втратила контроль над Чорним морем. Україна в результаті поновила зерновий експортний морський коридор, розблокувавши постачання агропродукції.

Відставка Залужного

Як ми вже розповідали, 8 лютого 2024 року президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. На його посаду призначено колишнього командувача Сухопутними військами Олександра Сирського.

Про те, які важливі завдання поставив український лідер перед новим командуванням ЗСУ, читайте у нашому матеріалі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що говорили в Сполучених Штатах з приводу можливого звільнення Залужного. Також ми повідомляли про відносини між Залужним та Зеленським.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.