Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не лише Patriot: найкращі системи ППО, що охороняють українське небо

З моменту початку повномасштабного вторгнення наша країна змогла отримати чимало систем протиповітряної оборони

Фото: Скріншот, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Системи ППО

Фото: Скріншот, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Засоби ППО в контексті російсько-української війни можна вважати ледь не найважливішим озброєнням, адже саме завдяки їм ЗСУ вдається знищувати велику кількість ракет, що запускає ворог. В основному засоби ППО Україна отримує від західних союзників.

Ми зібрали для вас найкращі системи протиповітряної оборони, які є на озброєнні в української армії.

MIM-104 Patriot

На засоби протиповітряної оборони Patriot українській армії доводилося чекати доволі довго. Однак, згодом ці комплекси все ж з'явилися на озброєнні в ЗСУ та суттєво вплинули на хід війни.

Самі ж зенітно-ракетні комплекси Patriot наша армія змогла отримати від Сполучених Штатів. Про перші комплекси для української армії стало відомо у квітні 2023-шо року. Саме тоді наша країна отримала ці системи та почала їх використовувати для збиття ворожих ракет.

Кількість комплексів, які були передані нашій країні наразі точно невідома. Що стосується ціни, то тут слід додати, що вартість постачання 9 батарей може доходити до 9 мільярдів доларів, а запуск однієї ракети – до 3 мільйонів.

IRIS-T SLM

Не менш серйозно вплинули на хід війни в Україні і зенітно-ракетні комплекси протиповітряної та протиракетної оборони IRIS-T SLM німецького виробництва.

Про те, що ці системи ППО знаходяться в Україні вперше стало відомо в жовтні 2022-го року. Тоді про це заявив вже ексміністр оборони України Олексій Резніков.

Наразі відомо, що станом на листопад 2023-го року українська армія має на озброєнні 3 комплекси IRIS-T SLM, однак, відомо, що наша армія повинна отримати ще 5 таких систем. Що стосується статистики, то тут слід зазначити, що ці системи ППО вже знищили близько 60 повітряних цілей.

Якщо ж брати до уваги вартість, то ціна одного комплексу за різними даними складає від 140 до 180 мільйонів євро.

NASAMS

Ще одна система протиповітряної оборони, яка тривалий час стоїть на захисті українського неба – норвезький зенітно-ракетний комплекс NASAMS.

Вперше ці системи ППО українська армія отримала ще у жовтні 2022-го року. Тоді вдалося отримати 2 батареї. Однак, вже протягом наступного року наша армія повинна отримати ще декілька систем протиповітряної оборони NASAMS. Також слід додати, що до 2025-го року армія повинна отримати 6 батарей ЗРК NASAMS, які були замовлені США та Канадою.

Загальна вартість одного зенітного ракетного комплексу NASAMS складає 300 мільйонів доларів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яку зброя виготовляє України, а також скільки вона коштує. Крім того, ми розповідали, скільки озброєння Сполучені Штати передали Україні від початку повномасштабної війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.