Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Обстріли України взимку: що кажуть у розвідці та до чого готуватися

Експерти розповіли, чи варто очікувати нових масованих обстрілів ворога взимку та чи загрожують нам нові блекаути

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Українців закликають готуватися до складної зими

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Прийдешня зима може стати для нас складнішою за минулорічну. Головна причина в тому, що після масованих атак армії РФ міцність української енергосистеми стала значно нижчою, тому варто готуватися до блекаутів.

Сайт Pro Війну розбирався, до чого готуватися в холодний період.

Чи вдаватиметься РФ до масованих обстрілів взимку

На думку представника Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрія Юсова, загроза масованих ракетних атак зі сторони ворога зберігатиметься весь час, поки триває війна.

"Це ж не прогноз погоди. Поки триває повномасштабна війна, поки ворог на нашій землі, його загарбницькі плани не змінилися. І на будь-яку пору року у нього є терористичні плани, а це означає, що є терористична загроза. Ті обсяги ударів, які ми зараз спостерігаємо, вони відповідають спроможностям виробництва ракетного озброєння агресора", – сказав Юсов.

Він також припустив, що залежно від ситуації на передовій та певних "пріоритетів" по сезону цілі ворожих ударів можуть змінюватися.

Представник ГУР підкреслив, що загальна тактика РФ та загроза зберігаються, поки триває агресивна війна президента РФ Володимира Путіна проти України.

Водночас Юсов вважає, що на нові удари по 100-80 ракет у РФ вже не вистачить ресурсів.

"Від повномасштабного вторгнення Росія значною мірою використала накопичений ракетний потенціал. У нас були удари, коли по 120 ракет одночасно випускав ворог. І сьогодні кількість зовсім інша. Фактично все, що вони виробляють, одразу випускають по Україні. І відновити той запас, який у них був, вони наразі можливості не мають", – додав він.

Українців закликають готуватися до "складної зими"

Водночас директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко радить громадянам готуватися до "складної зими".

"Я б радив всім українцям готуватися до того, що наступна зима буде складною. Такою ж або навіть складнішою, ніж минула. Ми не можемо передбачити, що буде відбуватися", – наголосив він.

Експерт зауважив, що внаслідок обстрілів зруйновано дуже багато обладнання, яке неможливо відновити за рік. Цей термін йде лише на його виробництво. Відповідно, цього обладнання не буде в системі.

"Коли будуть нові удари, ми вже не зможемо умовно розбирати блок, який стоїть і не працює і з нього збирати чи з двох розбитих один цілий. Немає уже фізично цих двох блоків. Зима буде дуже складна. Я б дуже радив всім українцям, якщо є генератор, змастіть його, купіть запас палива, приготуйтеся. Так само павербанки та інші інструменти, щоб пом'якшити собі ситуацію під час відключень", – резюмував Харченко.

Опалювальний сезон-2024: чого чекати

Своєю чергою, директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко вважає, що майбутній опалювальний сезон в Україні має пройти легше, ніж минулої зими, завдяки посиленню протиповітряної оборони в нашій країні. Проте готуватися до зими все ж треба.

"Якщо прогнозувати й порівнювати, якою буде наступна зима, то я вважаю, що з вірогідністю в 60% навіть, може, дещо більшою, осінньо-зимовий період буде пройти легше, ніж попередній. Чим я це пояснюю? Незважаючи на те, що в нас енергетична система перебуває в гіршому стані, порівняно з попереднім входженням у зиму, але в нас суттєво змінилися показники захисту – протиракетної оборони – енергетичної системи", – пояснив він

За словами Омельченка, Україна збиває більший відсоток російських ракет ніж торік, завдяки надходженню нових систем ППО. Водночас Росія витратила основний складський запас ракет і працює "з колес". І хоча ці ракети теж несуть загрозу, але тепер у РФ значно менше можливостей пошкодити українську енергетичну інфраструктуру.

Крім того, експерт зауважив, що проходження зимового періоду залежить і від контрнаступу українських військ.

"Думаю, що контрнаступ буде успішний, і Росії вже не так буде до України, займуться більше своїми проблемами. Усе це в комплексі. Водночас дійсно, необхідно готуватися до серйозної зими, і генератори викидати не варто. Але, з іншого боку, не слід панікувати", – резюмував Омельченко.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, що українцям відверто розповіли про блекаут взимку. Також зазначалось, скільки газу вдалось накопичити в сховищах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.