Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Одруження під час війни: чи потрібен військовий квиток при укладанні шлюбу

Під час воєнного стану військовозобов’язаного чоловіка можуть попросити пред’явити військовий квиток в деяких установах чи інстанціях

Фото: АрміяInform

Як одружитися під час війни

Фото: АрміяInform

При укладанні шлюбу важливо подати до ТЦК інформацію щодо зміни сімейного стану. А от надавати копію військового квитка до РАЦСу необов’язково.

Про це розповів адвокат Дмитро Соловйов.

З його слів, відповідно до ч. 4 ст. 38 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", органи запису актів громадянського стану щотижня подають до військкоматів інформацію про осіб, які одружилися, змінили ім’я чи прізвище під час подання заяви про реєстрацію шлюбу.

Крім цього, у графі № 7 цієї статті вказується, де саме призовник чи військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, а також номер та серія військового квитка.

При поданні заяви на шлюб у чоловіка можуть запитати військовий квиток. Однак, жодною нормою не передбачено, що його потрібно обов’язково надати.

Чи реально отримати військовий квиток, якщо не служив в армії

Раніше ми писали, що згідно з українським законодавством, навіть ті чоловіки які раніше не служили в армії можуть отримати військовий квиток.

В Україні всі військовозобов’язані чоловіки повинні мати на руках військовий квиток, оскільки триває загальна мобілізація. Такий квиток під час дії воєнного стану може замінити низку важливих документів.

За законом військовий квиток видають районні чи міські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у разі:

  • призову або прийняття на військову службу;
  • зарахування до військових вузів та військових навчальних підрозділів вищої освіти;
  • прийняття на службу у військовому резерві ЗСУ та інших утворених відповідно до закону військових формуваннях;
  • припинення альтернативної (невійськової) служби, якщо минув термін її проходження;
  • зняття з військового обліку за станом здоров'я;
  • позбавлення військового звання офіцерського складу.

У деяких випадках українцям, у яких відсутній військовий квиток, може бути видано тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

Такий документ може бути наданий таким категоріям громадян:

  • тим, хто включений до військового обліку як військовозобов'язаний та має первинні військові звання офіцерського складу запасу (до отримання особових справ);
  • тим, хто втратив військовий квиток (до його відновлення);
  • тим, хто не служив в армії (навчальні збори) та не має військово-облікової спеціальності;
  • тим, хто визнаний непридатним для військової служби у мирний час та обмежено придатним для військової служби у воєнний час за станом здоров'я;
  • тим, хто звільнений із місць позбавлення волі.

Оскільки в Україні як чоловіки, так і жінки можуть проходити військову службу, тимчасове посвідчення видається також військовозобов'язаним жінкам.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.