Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Росія вже готує нові удари по ТЕЦ Києва. СБУ затримала корегувальника (фото)

Спецслужба виявила зрадника, який мав скорегувати ракетні удари по об'єктах критичної інфраструктури столиці

Фото: СБУ, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Війну

СБУ виявила, що Росія готує нові удари по ТЕЦ

Фото: СБУ, Володимир Зеленський/Telegram. Колаж: Pro Війну

Служба безпеки України (СБУ) викрила військового, який мав допомогти Російській Федерації влаштувати нові удари по критичній інфраструктурі Києва. Завербований росіянами зловмисник мав скорегувати удари по столичних ТЕЦ.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зрадником виявився контрактник однієї з військових частин Національної гвардії. СБУ дізналася, що російська спецслужба дистанційно завербувала військового у січні цього року.

Щоб залучити військового до негласної співпраці, ФСБ задіяла свого резидента (керівника агентурної групи). Ним виявився колишній військовослужбовець Нацгвардії, який звільнився зі служби за станом здоров’я та виїхав до однієї з європейських країн. Там він розпочав працювати на ФСБ.

Перебуваючи за межами України, резидент давав вказівки своєму агенту у Києві. На його прохання військовий збирав такі дані:

  • геолокації теплових електростанцій у столиці;
  • відомості щодо технічного стану енергооб’єктів;
  • відомості щодо рівня захисту ТЕЦ підрозділами Сил оборони.

Усю отриману інформацію російський агент направляв резиденту через месенджер у вигляді фотографій з описом системи охорони.

Зрадник передавав дані про ТЕЦ росіянам
Зрадник передавав дані про ТЕЦ росіянам
Фото: СБУ

Яка ціна зради

За кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від свого "куратора" з ФСБ від 100 до 1 000 доларів. Розмір оплати залежав від складності проведеної "роботи" і важливості здобутої інформації.

СБУ знайшла підтвердження оплати зрадникові
СБУ знайшла підтвердження оплати зрадникові
Фото: СБУ

СБУ також з'ясувала, що розвідувальні відомості росіяни збирали для підготовки до нових повітряних ударів по Києву на період холодів.

Як вдалося затримати зрадника

Російського агента спецслужби затримали у результаті багатоетапної спецоперації під час виконання ним ворожого завдання.

Військовий здійснював розвідку для ФСБ
Військовий здійснював розвідку для ФСБ
Фото: СБУ

При обшуках за місцем його проживання у Києві виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Затриманого агента ФСБ відправили під варту. За цю зраду йому загрожує довічне позбавлення волі.

Чи будуть відключення світла взимку

Це залежить від того, чи здійснюватимуть росіяни нові масовані обстріли об’єктів критичної інфраструктури. Міністр енергетики Герман Галущенко вважає – якщо не буде нових обстрілів, то відключень світла вдасться уникнути.

До того ж речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат висловив думку, що масованих ударів по енергоінфраструктурі може і не бути, адже Росія використала під час минулої осені та зими величезний арсенал ракет.

Раніше ми писали про те, що прогнози щодо тривалості блекауту погіршилися. Також ми розповідали, чи готова українська ППО до відбиття зимових атак.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.