Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Росія "заморозила" обмін полоненими з Україною – в чому причина

За даними Петра Яценка, Україна створила "змішані комісії", які покликані допомогти в організації нових обмінів полоненими

Фото: Андрія Єрмака, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Колаж: Pro Війну

Росія більше не проводить обміни полоненими

Фото: Андрія Єрмака, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Колаж: Pro Війну

Росія зупинила проведення обмінів полоненими. Водночас ворог хоче звинуватити Україну в тому, що це вона начебто не працює над розв'язанням цієї проблеми.

Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю "Суспільному".

Він запевнив, що Україна не бачить сенсу в утриманні полонених з Росії. Водночас ворожа країна не хоче далі проводити обміни. Таким чином прагне тиснути на громадян України.

"Намагаються переконати, що, мовляв, нічого не відбувається, дивіться! Але насправді робота іде, ми не сидимо, склавши руки, ми постійно працюємо для того, щоб організувати наступні обміни", – зазначив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Водночас наша країна відкрита до діалогу в цьому важливому питанні. Росіянам постійно пропонують ті чи інші варіанти проведення обмінів.

Які кроки вже виконала Україна

Яценко перерахував, до яких дій вдалась Україна, аби якомога швидше поновити обміни:

  • створено координаційний штаб спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста;
  • створено "змішані комісії", передбачені Третьою Женевською конвенцією. До цих органів долучають двох представників нейтральної країни, а також одного – від нашої держави.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими зазначив, що таку саму комісію може сформувати й Росія. Їхні представники мають відвідувати місця утримання полонених, які потребують медичної допомоги та повинні бути відправлені на батьківщину (репатрійовані).

Також Петро Яценко каже, що Україна направила РФ листа від імені секретаря Координаційного штабу генерала Дмитра Усова.

"Ми наголошуємо на тому, що Росія повинна так само виконувати свої міжнародні угоди й домовленості, які вони підписали. Вони постійно на дипломатичному рівні, в ООН, наприклад, стверджують, що вони всього дотримуються. Ми показуємо, що де факто ні, нічого не відбувається", – додав Яценко.

Виплати для родин полонених

Як ми вже писали, родини військових, які зникли безвісти або потрапили в полон, мають право на виплати від держави. Вже виділено 180,7 мільйона гривень з резервного фонду держбюджету на грошову допомогу звільненим із полону особам та сімʼям тих, хто досі перебуває в полоні.

Українські сім’ї військових, які зникли безвісти чи потрапили в полон, отримують виплати від держави. Відтепер на державну підтримку можуть розраховувати й родини працівників ДСНС та поліції.

Родичі полонених можуть користуватися зарплатою, окладом за військовим званням, надбавками за вислугу років та іншими видами грошового забезпечення військовослужбовців.

Також вони мають право на додаткову винагороду, розмір якої – від 30 тисяч до 100 тисяч гривень.

Раніше ми розповідали, скільки отримують військовослужбовці, якщо їм потрібно розв'язати соціально-побутові питання. Також ми писали, які пільги та виплати належать військовим з відзнакою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.