Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Спецслужби РФ вербували українських підлітків: як діяла схема

Російські спецслужби привертали українських дітей з Дніпра, Львова, Житомирщини та Вінниці до антисемітських дій

Фото: СБУ

Що вимагали спецслужби РФ від українських дітей

Фото: СБУ

Російські агенти вербували українських підлітків через соціальні мережі. Вони створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал, до якого входили особи віком 13-17 років.

Про це повідомили в пресслужбі Служби Безпеки України.

Зокрема, 15-річний учень із міста Радомишль піддавався психологічному впливу представників країни-агресора протягом тривалого періоду. Вони ставили вимогу, щоб хлопець наніс антисемітські написи на одному з пам'ятних знаків, розташованих на території області.

У Дніпрі, Львові та Вінниці виявили місцевих жителів, які були учасниками телеграм-каналу, контрольованого Росією. Школярі були піддані впливу представників російських спецслужб, які закликали їх до здійснення актів вандалізму на пам'ятних об'єктах, що вшановують пам'ять жертв Голокосту.

Триває розслідування цих справ за такими статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
  • ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);
  • ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

СБУ назвала імена навідників удару по селу Гроза

Раніше ми писали, що брати Володимир та Дмитро Мамон з Харківщини під час окупації перейшли на бік росіян. Вони виявились причетними до трагедії, внаслідок якої загинуло 55 осіб.

Нещодавно зрадники разом із родинами втекли на територію Росії, де продовжили працювати на користь країни-агресора.

Під керівництвом російських окупантів вони дистанційно розпочали створювати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. До злочинів вони залучали родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини.

Під виглядом дружніх листувань у соціальних мережах колаборанти дізнавалися інформацію про переміщення військових та масові заходи на території регіону.

Таким чином, дізнавшись точну адресу та час проведення похорону загиблого українського захисника у селі Гроза, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам.

Отримавши інформацію, ворог вдарив по селу ракетою "Іскандер М". Тоді ж загинули 53 мирних жителі, серед них – малолітня дитина. Ще шестеро цивільних були поранені.

Раніше ми писали, чи читають російські спецслужби ваші повідомлення в Telegram, а також про те, як ексдепутат висловлювався проти України за гроші ФСБ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.