Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Таємна спецоперація "Синиця": російський пілот зізнався, як перегнав Мі-8 в Україну

Російський пілот разом з українськими розвідниками дали пресконференцію, на якій докладно розповіли про таємну операцію

Фото: скрін, ГУР, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Російський пілот розповів, як переганяв в Україну гелікоптер Мі-8

Фото: скрін, ГУР, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Пілот російського трофейного гелікоптера Мі-8, який вдалося перегнати в Україну в рамках спецоперації "Синиця", повідомив про подробиці таємної операції. За словами льотчика Максима Кузьмінова, маршрут було узгоджено заздалегідь.

Про це російський військовий розповів під час спільної пресконференції з представниками Головного управління розвідки України.

"Дев'ятого числа відбувся переліт. Була офіційна заявка у мене на виліт. Тобто я не просто викрав гелікоптер, я його офіційно перегнав з точки А до точки Б. О 16.30 я виконав зліт. Зліт у мене був з аеродрому Курськ до Харківської області. Приблизно 20 км. Далі вже, десь у районі населеного пункту Шебекіне я летів на малій висоті 5-10 метрів у режимі радіомовчання", — розповів деталі Кузьмінов.

При перетині кордону, за його словами, по вертольоту почали вести вогонь.

"Хто його вів, я точно сказати не можу, але припускаю, що російська сторона. Я був поранений у ногу зі стрілецької зброї. 20 км я відлетів, виконав посадку. Після посадки зі мною було два члени екіпажу. Зброї у нас при собі не було, ніхто мені не чинив опору. Я хлопців (членів екіпажу, — ред.) заспокоював, мовляв, хороші люди, все чудово. Але вони почали боятися, агресивно поводитися. Вибігли з вертольота, подальша їхня доля мені невідома", — уточнив він.

Наслідки спецоперації для Росії

За словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова, ця операція "матиме довготривалі наслідки" для держави-агресора та морально-психологічного стану окупантів.

"І для сектора безпеки РФ. Тому що внаслідок цієї операції вдалось отримати надзвичайно важливу інформацію про авіацію противника, про багато інших деталей, які допоможуть захищати небо та знищувати ворога", — сказав він під час пресконференції.

Він зазначив, що ця спецоперація наразі не має аналогів в Україні.

"У світовій історії ми можемо наводити приклади, як ті, чи інші пілоти з різних міркувань переводили свої борти на іншу сторону. Але в даній ситуації ми говоримо про певну фазу бойових дій про повномасштабну війну", — додав розвідник.

Юсов наголосив, що це "тільки початок" і "далі буде".

Картонні безпілотники на озброєнні в ЗСУ

Як писав раніше сайт Pro Гроші, проти ворога можна застосовувати будь-які наявні засоби, навіть якщо вони не здаються масштабними та не передбачають серйозних руйнувань. Наприклад, до плеяди такої зброї належать безпілотники Corvo PPDS, виготовленні з картону та гумових стрічок. Їх віднедавна використовують українські військові.

Такі літальні апарати виготовляють в компанії Sypaq Systems, а їхня назва розшифровується як Precision Payload Delivery System, тобто засіб доставляння вантажів. Дійсно, основне завдання безпілотників – транспортування гуманітарної допомоги, медикаментів тощо у важкодоступні райони. Або ж у випадку необхідності доставити вантаж таємно.

Втім українські військові знайшли апаратам додаткове застосування. Завдяки особливостям конструкції зафіксувати на радарі Corvo PPDS дуже важко. Майже неможливо – чимось збити у повітрі. Тож, як повідомив посол України в Австралії Василь Мірошниченко, на полі бою БПЛА корисні як виконавці "смертоносних" завдань.

Також, залежно від модифікації, апарати здатні забезпечувати військових розвідувальними даними. Зважаючи на варіативність використання, чудовою новиною є вартість безпілотників – від 670 до 3 350 доларів. Зазначається, що SYPAQ передає в Україну не менше 100 Corvo PPDS кожного місяця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ЗРК Skynex допоможуть закрити небо над Україною, і розповідав, яка ціна систем ППО від Німеччини. Також ми повідомляли, скільки коштує система ППО Hawk, яка нищитиме російські ракети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.