Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Удари по Україні не припиняються: скільки "шахедів" росіяни запустили 3 листопада

Російські окупанти знову здійснили масовану атаку по території нашої країни з використанням дронів-камікадзе

Фото: Олег Синегубов/Telegram

Наслідки атаки 3 листопада

Фото: Олег Синегубов/Telegram

Армія Росії регулярно здійснює ракетні удари по території України. Досить часто окупанти використовують ракети Х-59, однак найбільше вони запускають саме безпілотники "шахед". Так сталося і цієї ночі.

Про це повідомляють Повітряні сили України.

Що відомо про атаку

За даними Повітряних сил, цієї ночі російська армія випустила по території України близько 40 дронів-камікадзе "шахед". Самі запуски цього разу здійснювали з території Росії — з району Приморсько-Ахтарська, а також з Курської області.

Відомо, що безпілотники були запущені в хаотичному порядку малими групами. В більшості областей України через атаку росіян було оголошено повітряну тривогу.

В результаті, силам протиповітряної оборони вдалося збити 24 дрони, а також одну керовану авіаційну ракету Х-59. В деяких регіонах України було зафіксовано пошкодження.

Ситуація в Харкові

Цієї ночі росіяни випустили по території Харкова 10 дронів-камікадзе "шахед". Прильоти були зафіксовані у двох районах міста – Шевченківському та Основ'янському.

Також відомо, що в ході цієї атаки росіяни завдали шкоди багатьом об'єктам цивільної інфраструктури. Мова йде про будинки, навчальні заклади, а також автомобілі.

Крім того, місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 1. ст. 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни).

Ситуація в інших регіонах

Також слід додати, що цієї ночі активну роботу ППО було зафіксовано в Одеській, Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Однак, попри те, що сили оборони збили велику кількість ворожих дронів, деякі цілі було вражено. Зокрема, мова йде про Львівську область, де зафіксовано 5 влучань в об'єкт критичної інфраструктури. Також влучання було зафіксовано в Одеській області, а на Івано-Франківщині уламки "шахеда" впали на гуртожиток, через що виникла пожежа.

Росія може збільшити кількість авіації

Раніше ми писали про те, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розповів, що окупанти можуть збільшити кількість власної авіації.

Зокрема, генерал наголосив на тому, що з початку повномасштабного вторгнення ворожа армія втратила майже цілу повітряну армію літаків, а також 13 полків вертольотів. Тому, очевидно, що ворог намагатиметься відновити ці втрати.

"За різними оцінками, на кінець 2023 року противник може наростити кількість авіації до 8 змішаних авіаційних дивізій, тому на цю обставину слід звернути особливу увагу. Але, попри суттєву кількісно-якісну перевагу противника в авіації та засобах ППО, він не може конвертувати її в повне панування у повітрі завдяки вдалій роботі наших підрозділів безпосереднього протиповітряного прикриття військ, які постійно збільшують рахунок уражених засобів повітряного нападу", – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

Також Валерій Залужний додав, що зараз доволі вагому роль у війні грають дрони, тому що тепер вони можуть виконувати ті завдання, за які раніше відповідала авіація.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що аналітики порівняли Валерія Залужного та Валерія Герасимова. Також ми повідомляли, чому Росія не використовує далекобійні ракети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.