Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Удар ворога по кафе в селі Гроза під час поминок: понад 50 жертв, серед них дитина

На трагедію відреагував президент Володимир Зеленський, він наголосив, шо російський терор треба зупинити

Фото: t.me/ermaka2022. Колаж: Pro Війну

Фото: t.me/ermaka2022. Колаж: Pro Війну

Ворог завдав ракетного удару по селу Гроза Куп'янського району. Внаслідок атаки загинуло вже 50 людей.

Спочатку керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про 48 жертв ракетного удару.

"Росіяни обстріляли цивільний об'єкт у селі Гроза Куп'янського району. Попередньо відомо про 48 загиблих. Серед них є дитина, 6-річний хлопчик. Також відомо про 6 поранених – також одна дитина, дівчинка", – написав Єрмак.

За його словами, розбір завалів наразі триває. Згодом стало відомо про 50 жертв кривавої атаки росіян.

Кількість жертв збільшується

Пізніше з'явилась інформація, що армія РФ атакувала село Гроза Куп’янського району близько 13:25. Ворог влучив крилатою ракетою у сільське кафе-магазин.

За попередніми даними, через російський теракт загинули вже 50 людей, серед яких 6-річний хлопчик. Ще семеро людей отримали поранення, із низ одна – дитина.

У поліції Харківщини кажуть, що з-під завалів дістали 56 людей. Правоохоронці вже ідентифікували 29 тіл, інші тіла направили до експертних закладів Харкова.

Голова МВС Ігор Клименко повідомив, що під час атаки у магазині були місцеві жителі мешканці. Місцеві були й у кафе, де проходили поминки за односельцем. Загалом на території перебувало близько 60 людей.

При цьому начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що у магазині-кафе на момент обстрілу не було жодного військового.

Міністр зазначив, що атака росіян була точною, адже йдеться про невелике приміщення. Тому в СБУ та поліції є підозра, що хтось із місцевих навів удар. Цей варіант обов'язково перевірять.

"Удар був настільки точним, а це не велике приміщення, щоб по ньому точно влучити. Тому є підозра (що навів хтось із місцевих – ред.) у СБУ та поліції. Ми маємо цей варіант перевірити обов'язково", – наголосив Клименко.

За попередніми висновками, по закладу вдарили ракетою "Іскандер".

Згодом одна з поранених внаслідок обстрілу Грози загинула у лікарні. Таким чином, кількість жертв внаслідок російського теракту зросла до 51, серед яких дитина.

Реакція на атаку президента Зеленського

Глава держави Володимир Зеленський також вже відреагував на ракетний удар окупантів.

"Показово жорстокий російський злочин – удар ракети по звичайному продуктовому магазину, свідомий теракт", – зазначив він.

Зеленський наголосив, що російський терор треба зупинити. І всі, хто допомагає РФ обходити санкції – злочинці, всі, хто підтримує країну-агресора, підтримує зло.

"Цей і подібні теракти потрібні Росії тільки для одного: зробити свою геноцидну агресію новою нормою для всього світу. І я дякую кожному лідеру, кожному народу, який підтримує нас у захисті життя", – додав глава держави.

Скільки українців гине щодня на війні

Як ми розповідали раніше, за даними ООН, в Україні з лютого по липень 2023 року щодня гинуло приблизно по шість мирних жителів. Водночас по 20 цивільних кожного дня зазнавали поранень.

За пів року повномасштабної війни в нашій країні через злочинні дії ворога:

  • загинули щонайменше 1 028 мирних жителів;
  • були поранені 3 593 людини.

"Більшість жертв, 86 відсотків, були на території, контрольованій урядом, і, отже, ймовірно, були наслідком атак, здійснених РФ", – сказала Даніель Баррель.

Які причини загибелі людей

У доповіді голови Моніторингової місії ООН з прав людини також йдеться про те, що причинами смертей українців стали:

  • зброя вибухової дії з великою площею ураження – від неї, на жаль, загинуло 90% українців;
  • багато людей загинуло й через застосування ворогом систем залпового вогню;
  • касетні боєприпаси також стали причиною жертв серед цивільного населення на території, контрольованій урядом.

Крім того, відомо, що від початку липня 2022 року щонайменше 25 російських атак пошкодили або зруйнували інфраструктуру, пов'язану з експортом зерна.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Джонсон розповів, скільки ще буде тривати війна в Україні. Також експерт розповідав, скільки залишилось жити Путіну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.