Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

За межею здорового глузду: Росія вирішила відправити на фронт українських військовополонених

Кремль планує відправити на передову батальйон "Богдан Хмельницький", що є прямим порушенням Женевської конвенції

Фото: Генштаб ЗСУ

Росія планує відправити на війну українських полонених

Фото: Генштаб ЗСУ

Командувачі загарбницької армії створили батальйон з українських військовополонених. Його хочуть відправити у зону бойових дій воювати проти України.

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби Інституту вивчення війни.

Військовослужбовці вищевказаного батальйону вже склали присягу на вірність Росії. Формування невдовзі відправиться на передову. Воно діятиме у складі угрупування "Каскад" терористичної організації ДНР на території Донецької та Запорізької областей.

До слова, раніше ISW стверджували, що для служби в батальйоні "Богдан Хмельницький" завербували 70 українських військовополонених із різних російських виправних колоній.

Аналітики запевняють, що такі дії є порушенням Женевської конвенції, зокрема, пункту про те, що "жоден військовополонений ніколи не може бути відправлений у зону бойових дій" і не повинен "прийматися на роботу, яка носить шкідливий для здоров'я або небезпечний характер".

В Україні відкриють новий табір для військовополонених

Раніше ми писали, що в Україні планують створити новий табір для російських військових на базі державної установи "Могилів-Подільська виправна колонія (№ 114)".

Через велику кількість росіян, як хочуть здатися в полон, в Україні відкриють новий табір для них. Проєкт ще одного закладу наразі знаходиться на стадії розробки.

В координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими "Хочу жить" повідомили, що через складну ситуацію на передовій та блокування обмінів військовополоненими російською стороною місця для ворожих полонених в Україні не вистачає.

Активісти проєкту запевняють, що умови у новому таборі "відповідатимуть усім вимогам норм міжнародного гуманітарного права".

"Російських військових забезпечать медичною допомогою, триразовим харчуванням, зв’язком із рідними, а також постійним доступом до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Сам табір перебуває у глибокому тилу, оскільки це передбачено Женевськими конвенціями", – йдеться в повідомленні.

За останній рік програма "Хочу жить" отримала понад 22 тисячі звернень від військових країни-агресора та їх родичів, які проявили бажання здатися в полон. У зв’язку з цим, уряд виділив для Міністерства юстиції понад 3,1 мільйона гривень із резервного фонду держбюджету для відкриття нового табору.

Полонені українці можуть отримати грошову допомогу

Раніше ми писали, що під час перебування українців у полоні, держава може надавати грошову допомогу у розмірі 100 000 гривень щорічно. Оформити її можуть члени сімей осіб, які знаходяться в місцях несвободи. Після звільнення з полону українці можуть розраховувати на одноразову виплату у розмірі 100 000 гривень.

Факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України встановлює відповідна Комісія при Мінреінтеграції. З прикладом заяви та переліком необхідних документів для оформлення допомоги можна ознайомитися за цим посиланням.

Нагадаємо, яку роботу знайшли для російських полонених в Україні. Також ми писали, скільки українців повернули з російського полону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.