Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ЗСУ атакували серце Чорноморського флоту в Криму – розвідка розкрила деталі

У ГУР розповіли про унікальну операцію у Севастополі на суднобудівному заводі

Фото: сайт Кремля, Pexels. Колаж: Pro Війну.

Суднобудівний завод російського флоту у Севастополі зазнав ушкоджень

Фото: сайт Кремля, Pexels. Колаж: Pro Війну.

ЗСУ атакували судноремонтний завод імені Орджонікідзе у тимчасово окупованому Севастополі. У результаті нічної атаки було завдано пошкоджень великому російському десантному кораблю "Ростов-на-Дону" і підводному човну "Мінськ".

Про це в коментарі LIGA.net розповів співрозмовник в Головному управлінні розвідки.

Він підтвердив пошкодження російського корабля та підводного човна у Севастополі. Чи підлягають вони відновленню поки невідомо.

"Точно уражено великий десантний корабель та підводний човен", – проінформувало джерело.

Відповідаючи на запитання, чи підлягають вони ремонту, співрозмовник сказав: "Цього зараз навіть росіяни не знають".

Що відомо про атаку

В ніч проти 13 вересня у Севастополі пролунали вибухи – у Міноборони РФ заявили про атаку ракет та надводних дронів на місцевий судноремонтний завод. Представник окупантів додав, що у результаті атаки, за попередньою інформацією, постраждало 24 особи, у чотирьох стан середнього ступеня тяжкості. У той же час, він запевняє, що жодної небезпеки для цивільних об'єктів у місті немає.

Згідно інформації, отриманої з супутникових знімків NASA, усі три пожежі виникли безпосередньо на території Севастопольського судноремонтного заводу: два з них розташовані в Південній бухті, а один – в Корабельній бухті. Пожежі на "Севморзаводі" було присвоєно четвертий рівень небезпеки. Усі оперативні служби працюють на місці.

"Севморзавод" – це суднобудівний Севастопольський морський завод імені Серго Орджонікідзе, на якому будують і ремонтують кораблі Чорноморського флоту РФ.

Як заявляється, ЗСУ завдали удару по ньому десятьма крилатими ракетами та підводними дронами. Місцеві сили протиповітряної оборони нібито збили сім ракет. При цьому у місцевих ЗМІ та телеграм каналах повідомляють, що чули сім вибухів.

Унаслідок влучання також пошкоджено два кораблі, що перебувають на ремонті, кажуть в Міноборони РФ.

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував пілотам "за чудову бойову роботу", коментуючи вибухи в Севастополі.

ГУР вдалося повернути вишки Бойка біля берегів Криму

Вишки Бойка – це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Вони були окуповані Росією ще з 2015 року. Коли почалося повномасштабне вторгнення, Росія почала використовувати їх у військових цілях:

  • як вертолітні майданчики;
  • для розміщення засобів радіолокаційної розвідки (РЛС).

Для їх звільнення українські розвідники провели унікальну операцію, у результаті якої під контроль були повернуті:

  • бурова платформа "Петро Годовалець";
  • бурова платформа "Україна";
  • самопідіймальна бурова установка (СПБУ) "Таврида";
  • СПБУ "Сиваш".

Крім того, під час проведення операції спецпризначенці захопили цінні трофеї, серед яких запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Раніше ми розповідали про те, що Маск вигадав нову причину, чому він не увімкнув Starlink в Криму. Також повідомляли, що росіяни масово продають своє житло у Кримському півострові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.