Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи можлива ротація в ЗСУ кожні пів року: Залужний дав відповідь

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний виступив проти законопроєкту про ротацію військових на фронті

Фото: Facebook/Валерій Залужний. Колаж: Pro Війну

Залужний висловився щодо ротації на фронті

Фото: Facebook/Валерій Залужний. Колаж: Pro Війну

Зміни в законопроєкті не відповідають реальній ситуації на фронті та можуть призвести до погіршення обороноздатності України. На це впливає декілька чинників.

Про це Валерій Залужний розповів на брифінгу.

З його слів, тривалість ротації військових на фронті залежить від багатьох факторів, у тому числі від дій противника. Він не може гарантувати, що ротація буде відбуватися кожні шість місяців, як пропонується в законопроєкт.

Залужний розкритикував цей пункт в законопроєкті та назвав чинники, які унеможливлюють ротацію кожні шість місяців:

  • Неможливість прогнозування тривалості ротації. Ситуація на фронті залежить від дій противника, які можуть змінюватися в будь-який момент, тому неможливо гарантувати, що ротація буде відбуватися кожні шість місяців.
  • Необхідність збільшення боєкомплекту. Ротація вимагає додаткових сил і засобів для забезпечення бойової готовності військових частин. Якщо боєкомплект не буде збільшений, це може призвести до погіршення обороноздатності України.
  • Неврахування можливих змін у ситуації на фронті. Якщо противник завдасть удару з неочікуваного напрямку, ротація може виявитися неможливою.

Головнокомандувач вимагає від командирів на місцях робити все можливе для того, щоб забезпечити ротацію військових у межах підрозділів і військових частин. Однак, що законодавче закріплення шестимісячної ротації є нереальним і може призвести до негативних наслідків.

Чи можлива ротація в наступному році

Раніше ми писали, що військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що влада планує мобілізувати 500 тисяч чоловіків в найближчі місяці. Однак, він вважає, що це буде складно і довго, тому на оперативну ротацію розраховувати не варто.

Варто зауважити, що частина українських підрозділів стримують ворога вже понад рік, а то й більше часу, тому їм необхідна ротація вже зараз.

"Це треба починати якнайшвидше. Менше розводити балачки, а починати, тому що на окупованих територіях російські війська кількісно мають близько 450 тисяч осіб. Ці 450 тисяч по всій лінії боєзіткнення треба якимись ресурсами стримувати", – додав Коваленко.

Мобілізація 45 тисяч чоловіків на місяць – це дуже складна організаційна робота. Крім того, мобілізовані чоловіки в жодному разі одразу на фронт не потрапляють, а проходять підготовку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можливо мобілізувати 500 тисяч чоловіків до війська. Також ми повідомляли, хто окрім військкомату може роздавати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.