Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Деякі військові можуть розраховувати на ще одну компенсацію – кого торкнеться

В Україні нещодавно було прийнято важливий законопроєкт, що стосується грошової компенсації для військових

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Грошова компенсація для бійців

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час мобілізації до війська призивають доволі велику кількість працівників підприємств та інших компаній, які в зв'язку з призовом не мають можливості використовувати відпустку. Однак, нещодавно в Україні було прийнято важливий закон, який дозволяє отримати грошову компенсацію.

Розповідаємо, що змінилося для українських військовослужбовців.

Зміни щодо відпусток

22 листопада Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який впорядковує надання, а також використання відпусток.

За словами спікера Верховної Ради України Руслана Стефанчука, згідно з новим законопроєктом, демобілізовані українці після того, як повернуться до попереднього місяця роботи мають право на відпустку без збереження грошового забезпечення. Сама відпустка повинна становити не більше 60 календарних днів.

Однак, тут слід зазначити, що згідно з актом, особи, які були мобілізовані на військову службу мають право на отримання грошової компенсації. Її виплачують за ті дні відпустки, які не були використані в зв'язку з проходженням військової служби в лавах Збройних сил України чи інших формувань.

Відпустка за сімейними обставинами для військових

Українські військовослужбовці мають право на отримання відпустки за сімейними обставинами. Вона може тривати не більше 10 днів, проте, тут також враховується час, який необхідний особі для подолання відстані.

Отримати відпустку за сімейними обставинами в деяких випадках може бути не так просто, адже для цього треба певні причини:

  • у випадку укладання шлюбу;
  • у випадку виникнення пожежі або ж іншого стихійного лиха;
  • у випадку, якщо присутність самого військовослужбовця необхідна в сім'ї;
  • у випадку смерті або тяжкого стану здоров'я когось з близьких родичів (син, дочка, мати, батько, брат, сестра, пасинок, вітчим, мачуха та інші);
  • у випадку, якщо інші родичі знаходяться у тяжкому стані або ж померли (до 3 календарних днів).

Слід додати, що для того, щоб військовий отримав відпустку за сімейними обставинами, йому необхідно надати певні документи. Однак, остаточне рішення в будь-якому випадку залишається за командиром частини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можуть відмовити військовослужбовцю у наданні відпустки. Також ми повідомляли, які виплати можуть отримати рідні військового, який загинув на війні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.