Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Грошова допомога бійцям з інвалідністю: у яких випадках можна отримати

Військові, що під час виконання бойового завдання отримали інвалідність, маю право на одноразову грошову виплату

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Коли бійці з інвалідністю можуть отримати грошову допомогу

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військовий може отримати різні виплати за інвалідність. Однак, одноразова грошова допомога надається лише у трьох випадках.

Це зазначено у "Довіднику військовослужбовця після поранення".

Отже, захисник України може отримати виплату за інвалідність, якщо:

  • він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до інвалідності або втрати працездатності, під час "захисту Батьківщини";
  • він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до інвалідності або втрати працездатності, під час "виконання обов’язків військової служби" чи "проходження військової служби";
  • він отримав травму, захворювання чи поранення, що призвели до часткової втрати працездатності без установлення групи інвалідності (за умови, що ступінь втрати працездатності у відсотках встановлено не пізніше, ніж через три місяці після звільнення з військової служби), під час "виконання обов’язків військової служби".

Однак, військові не зможуть отримати грошову допомогу, якщо лікарі не констатують інвалідність.

Виплати сім'ям загиблих військовослужбовців

Раніше ми писали, що в Україні триває повномасштабна війна. Щодня через військову агресію Росії гинуть і цивільні, і військові. Військовослужбовці, які наразі захищають нашу державу, мають право на виплати та пільги. Зокрема, родина кожного українського військовослужбовця, який загинув на війні за незалежність України, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу у розмірі 15 млн грн. Це право забезпечує постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року.

За словами адвоката Михайла Козачука, грошова допомога сім'ї загиблого військового розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які зазначені в статті 16 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей.

Отримати виплату за загиблого воїна можуть:

  • батьки (мама й тато);
  • дружина або чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти до 18 років;
  • діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття;
  • утриманці загиблого.

Зазначається, що родичі, які мають право на отримання виплат, можуть від них відмовитися на користь іншого члена сім'ї. Якщо хтось із членів родини відмовляється від виплат, або не звернувся за нею протягом трьох років, то їхня частка розподіляється між іншими, хто має право на цю компенсацію.

Наголошується, що родичі загиблого не повинні проживати на території Росії чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво Росії

Нагадаємо, що робити, якщо не отримали "бойові". Також ми писали, що родини загиблих добровольців не отримують виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.