Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати військовим в Україні: що робити, якщо не отримали "бойові"

Українські військовослужбовці отримують грошове забезпечення від держави, однак іноді трапляються випадки, коли захисників залишають без законних виплат

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Як військовому повернути виплати

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Військові Збройних сил України, а також інших формувань отримують заробітні плати, адже це передбачено законом. Зокрема, бійцям нараховують основне грошове забезпечення, а також премії чи інші додаткові виплати. Однак іноді трапляються випадки, коли вони залишаються зовсім без грошей, адже держава з тих чи інших причин перестає їм виплачувати кошти. В такій ситуації військовий повинен зробити декілька кроків для повернення виплат.

Про це розповіла військова адвокатка Олена Дабіжа.

Що робити, якщо військовий залишився без виплат

Юристка зазначає, що досить поширеною є ситуація, коли українські військовослужбовці з тих чи інших причин не можуть отримати грошове забезпечення.

"В такому випадку, перш за все необхідно звернутися до командира частини із рапортом, до якого додати всі наявні документи, що підтверджують обставини, за які вам повинні виплатити грошове забезпечення. Наприклад, це можуть бути виписки, довідки, які підтверджують перебування на лікуванні або інші документи, для доведення факту виконання бойових завдань. Рапорт подається з вимогою виплатити заборгованість за обставин, за які виплачується грошове забезпечення або додаткова винагорода", – розповіла Олена Дабіжа.

Також варто додати, що іноді командир частини може не розглянути рапорт або ж сказати про те, що він був втрачений. В такій ситуації, за словами юристки, необхідно звернутися до командування роду військ, де проходить службу особа або ж взагалі до вищого керівництва Міністерства оборони України. Якщо ж і там не допомогли, тоді треба йти до суду.

Виплати родичам військових, зниклих безвісти

Раніше ми писали про те, що родичі українських військовослужбовців, які зникли безвісти під час повномасштабної війни проти Росії, мають право на отримання відповідних виплат. Все через те, що за ними зберігається грошове забезпечення самого бійця.

"Так, сім‘ї військовослужбовців, які зникли безвісти, мають право на отримання виплат, у тому разі, якщо вони звернулись належним чином до командування частини. До виплат членам сім‘ї військовослужбовця, який зник безвісти відноситься грошове забезпечення, яке закріплене за військовослужбовцем та додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень на місяць. Варто зауважити, що додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень, ділиться між членами сім‘ї, які претендують на таку винагороду", – розповіла юристка Олена Дабіжа.

Крім того, експертка зазначила, що для того, щоб отримати такі виплати, родичі повинні звернутися до місцевого ТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть українські військовослужбовці лікуватися за кордоном. Також ми повідомляли, як військовий може оформити відпустку за сімейними обставинами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.