Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Наблизять перемогу: у Повітряних силах назвали найважливіші для України літаки

Україні потрібен багатоцільовий літак F-16 для завоювання переваги в повітрі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Які літаки необхідні Україні для перемоги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Літак F-16 є потужним багатоцільовим літаком, який може виконувати широкий спектр завдань, включаючи завоювання переваги в повітрі, підтримку наземних військ та атаки на наземні цілі. Завдяки західній техніці Україна зможе ефективно застосовувати штурмову авіацію за призначенням для підтримки наземних військ.

Про це повідомив речник Повітряних сил України полковник Юрій Ігнат коментарі "Українській правді".

З його слів, це є пріоритетною допомогою від західних партнерів.

"F-16 – це багатофункціональний літак, який може виконувати ряд завдань із широким спектром озброєння", – сказав Ігнат.

Він зазначив, що українські штурмовики Су-25 сьогодні працюють близько до лінії вогню разом із вертольотами армійської авіації та Повітряних сил. Однак, противник зосередив багато засобів протиповітряної оборони на передній лінії фронту, які разом із потужними винищувачами Су-35 суттєво обмежують застосування штурмової авіації.

"Найважливішим сьогодні є завоювання переваги в повітрі, яке зможе забезпечити як літак F-16, так і зенітні ракетні комплекси середнього та великого радіуса дії", – наголосив Ігнат.

Ігнат зазначив, що штурмовий літак А-10, про який говорив командувач Сухопутних військ, виконує лише одну функцію – підтримує вогнем наземні війська. Крім цього він значно дорожчий в обслуговуванні за F-16.

"Найсмертоносніший" пілот розповів про постачання літаків

Раніше ми писали, що США та НАТО пообіцяли надати Україні винищувачі для боротьби з російською агресією. Однак поставки цих літаків досі не розпочалися. Причина цьому – відсутність в України достатньої кількості пілотів, навчених керувати ними.

Про це повідомив американський льотчик, підполковник у відставці Ден Хемптон, який має звання "найсмертоноснішого" пілота F-16. Він зазначив, що кілька українських пілотів проходять навчання на F-16 у Данії та США. Однак для того, щоб забезпечити ефективне використання винищувачів, Україні потрібно було б найняти західних пілотів у відставці, які мають досвід оперування цими літаками.

Український уряд сподівається, що США або країни НАТО направлять своїх військових льотчиків для допомоги Україні. Однак, як зазначив Ден Хемптон, це нереалістичне очікування. Пряма участь військових США або країн НАТО в бойових діях означала б пряму конфронтацію з Росією.

"Я сподіваюся, що влада в Києві усвідомлює, що цього не станеться. І що єдиними, хто зможе літати на цих літаках, будуть ваші пілоти, або такі, як я, яких вони привезуть заздалегідь, щоб літати на них", – сказав Хемптон.

Однак, як зазначив Ден Хемптон, це завдання цілком здійсненне.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Білому Домі зробили заяву стосовно надання ракет ATACMS. Також ми повідомляли, що Збройні сили нарешті отримають далекобійні ракети від США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.