Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Радіти ще зарано? Що кажуть у Білому домі про надання Україні ракет ATACMS

Прессекретарка Білого дому, на жаль, не підтвердила інформацію щодо постачання українським військовим невеликої партії крилатих ракет

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

У Білому домі не підтвердили передачу Україні ракет

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

В Білому домі наразі не можуть підтвердити плани Сполучених Штатів Америки щодо передачі Україні далекобійних ракет ATACMS.

Про це повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

"Президент (Джо Байден, голова Білого дому, – ред.) уже говорив неодноразово, що передача АТАСМS імовірна в майбутньому. Але я не маю нової інформації, щоб оголосити її", – заявила Жан-П'єр.

Прессекретарка додала, що під час зустрічі президента Байдена та лідера України Володимира Зеленського, перший надіслав світові потужний сигнал про те, що Штати й надалі підтримувать нашу країну. Підтвердженням цьому є новий пакет оборонної допомоги.

Повідомлення ЗМІ щодо передачі Україні ракет

Раніше ми писали про те, що в NBC News з'явилась інформація, що ЗСУ нарешті отримають від США крилаті далекобійні ракети ATACMS. Це озброєння для фронту просили вже давно.

Журналісти зазначали, що президент США Джо Байден пообіцяв нашому лідеру Володимиру Зеленському надати невелику партію далекобійних ракет ATACMS.

Однак, три американські чиновники й представник Конгресу, знайомі з ходом обговорення, не повідомили, коли поставлять ракети та коли буде зроблено публічну заяву.

Що просила Україна

Протягом кількох місяців Україна просила надати їй ракети ATACMS, яка дасть змогу завдавати ударів по цілях на відстані близько 180 км, вражаючи лінії постачання, залізниці та пунктам управління за лінією російського фронту.

Представники Пентагону заявили, що США не мають у своєму розпорядженні великих запасів ATACMS, які мають більше бойове навантаження, ніж традиційна артилерія, щоб надати їх Україні.

Крім того, деякі у Вашингтоні виступають проти поставок ракет, побоюючись, що це призведе до розширення війни з Росією.

Про що й досі тривають дискусії

За словами представника Конгресу, досі точаться суперечки про тип ракет, які будуть відправлені, і про те, скільки їх буде поставлено в Україну. Вони додали, що країни Східної Європи вже передали Україні значну частину своїх запасів зброї.

За даними видання The Washington Post, Білий дім має намір передати Україні ракети ATACMS, озброєні касетними бомбами, а не однією боєголовкою.

Вартість балістичних ракет

Ціна ATACMS різняться, але у 2022 році середня вартість становила приблизно $1 млн за одну ракету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9. Також ми повідомляли, скільки коштують безпілотники Jump 20 для України та в чому їхня особливість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.