Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не чекати мобілізації: як стати добровольцем в ЗСУ та які документи потрібні

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, одна на фронті помітно відчувається брак живої сили

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Як стати добровольцем в Збройних силах

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні чоловік може не чекати на мобілізацію та відправитися до війська за власним бажанням. Для цього йому потрібно виконати кілька простих дій.

Про це йдеться в Законі України "Про визнання добровольців учасниками бойових дій, їх соціальний і правовий статус".

Для того, щоб стати добровольцем Збройних сил України, чоловікові необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки і виявити бажання воювати.

Якщо ж за тих чи інших обставин ТЦК та СП не відреагувала на його прохання, то потрібно звернутися до іншого військкомату. У будь-якому випадку, чоловіка мають зарахувати до лав добровольців, адже зараз на фронті є великий дефіцит військовослужбовців.

Варто зазначити, що для проведення цієї процедури до ТЦК та СП варто принести пакет документів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код.

Після того, як кандидатуру добровольця погодять, він має пройти військові навчання, які тривають не менше місяця. Підготовка бійців відбувається у навчальних центрах, на загальновійськових полігонах або у військових частинах територіальної оборони. Тільки тоді доброволець може відправитись на війну.

Як діяти, якщо призовника оголосили у розшук

Раніше ми писали, що у соцмережах поширюється неправдива інформація про те, що призовників, які не з'явилися у військкомат, можуть оголосити у розшук.

Адвокат Роман Сімутін пояснив, що оголошення у розшук є правом слідчого або прокурора, яке може бути здійснено лише після оголошення підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

У випадку з ухиленням від призову за мобілізацією, кримінальне правопорушення вважається закінченим з моменту отримання повістки. Однак територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не мають права оголошувати підозру.

Тому, якщо вас повідомили про оголошення у розшук за ухилення від призову, не піддавайтеся на провокацію. Ви маєте право не виконувати незаконні вимоги поліції.

Якщо вас все ж затримали, вимагайте від поліції пред'явити ухвалу суду про ваше затримання. Найімовірніше, вам її не зможуть продемонструвати.

Це правило не стосується громадян, які раніше отримали повістку та вже пройшли військово-лікарську комісію. У цьому випадку призовник зобов'язаний з'явитися у військкомат у визначений строк.

Нагадаємо, раніше ми писали, як має діяти роботодавець після отримання розпорядження від ТЦК та СП. Також ми повідомляли, для чого в Україні рекрутингові компанії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.