Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: як діяти, якщо призовника оголосили у розшук

Співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вдаються до різних хитрощів, аби мобілізувати більше призовників

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Що робити, якщо призовника оголосили у розшук

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У Мережі поширюється інформація про те, що призовники, які не з'явилися у військкомат, можуть бути оголошені у розшук. Однак ця інформація є не правдивою, оскільки інформатори використовують підміну понять.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін "Фактам".

Згідно з кримінальним процесуальним кодексом України, оголошення в розшук є правом слідчого або прокурора. Воно може бути здійснено лише після оголошення підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

У випадку з ухиленням від призову за мобілізацією, кримінальне правопорушення вважається закінченим з моменту отримання повістки. Тому, щоб оголосили в розшук призовника, який не з'явився у військкомат, потрібно, щоб йому спочатку оголосили підозру.

Однак територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не мають права оголошувати підозру. Це є прерогативою слідчого або прокурора.Тому, якщо військовозобов’язаного повідомили про оголошення у розшук за ухилення від призову, адвокат радить не піддаватися на провокацію.

Якщо призовника все ж затримали, він має вимагати від поліції пред'явити ухвалу суду про ваше затримання. Найімовірніше, він її не отримає.

Що робити, якщо вас оголосили у розшук:

  • не піддавайтеся на провокацію. Ви маєте право не виконувати незаконні вимоги поліції;
  • якщо вас все ж затримали, вимагайте від поліції пред'явити ухвалу суду про ваше затримання;
  • якщо вам не пред'явили ухвалу суду, просто продовжуйте робити те, що ви й робили.

Але це не стосується громадян, які раніше отримали повістку та вже пройшли військово-лікарську комісію. У цьому випадку призовник зобов'язаний з'явитися у військкомат у визначений строк.

Що загрожує ухилянтам в Україні

Раніше ми писали, що після початку повномасштабної війни в Україні було введено воєнний стан та загальну мобілізацію. Це означає, що всі чоловіки у віці від 18 до 60 років можуть бути призвані на військову службу.

У разі отримання повістки від військкомату чоловік має з'явитися у призовний пункт. Якщо він цього не зробить, то може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (стаття 336 Кримінального кодексу України).

За це правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Однак, суд може призначити й більш м'яке покарання, наприклад, у вигляді умовного позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми писали, як має діяти роботодавець після отримання розпорядження від ТЦК та СП. Також ми повідомляли, для чого в Україні рекрутингові компанії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.