Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ТЦК розшукують призовників: чи мають право військові заходити в домівки українців

Юрист Ростислав Кравець попередив, що представники ТЦК або поліціянти мають право заходити у квартири українців виключно після рішення суду

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Представники ТЦК не мають право заходити до квартир - правник

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації представники військоматів разом із поліціянтами почали обходити домівки та шукати військовозобов’язаних. Однак заходити безпосередньо до квартир або приватних будинків вони не мають права без відповідного дозволу суду.

Про це розповів юрист Ростислав Кравець порталу "Факти ICTV".

Випадки обходів військовими разом із поліцією квартир місцевих жителів зафіксовані в Запоріжжі. У мережі повідомляють, що влада міста вже нібито сформувала 21 мобільну бригаду.

Вже вирішено, що військовослужбовці та поліціянти ходитимуть по районах міста двічі на день: з 7 до 9 ранку, а також ввечері, з 17 до 19.

Заступник мера Запоріжжя навіть запевнив, що голови ОСББ та керуючі компанії повинні надавати мобільним бригадам безперешкодний доступ до під’їздів.

Влада Запоріжжя пояснила, що головне завдання таких мобільних груп полягає у тому, аби донести громадянам, які ще не були в ТЦК, що варто прибути туди та пройти ВЛК.

Чи мають право військові заходити до квартир

Водночас адвокат Ростислав Кравець попередив, що ні представники ТЦК, ні Нацполіції, ні Муніципальної варти, не мають жодного права без рішення суду заходити у квартири та будинки громадян, навіть під час дії воєнного стану.

"Все, що вони можуть, це підходити під двері, дзвонити, вручати повістки", – пояснив юрист.

Правник також нагадав основні правила вручення повісток:

  • документ має бути передано особисто в руки тій людині, якій він адресований;
  • громадянин України має поставити особистий підпис та повістці й таким чином завізувати її отримання.

Чи можуть надсилати повістки через СМС

Як ми писали раніше, повістки у поштових скриньках, у платіжках за комуналку, а також у СМС-повідомленнях не є законними. За словами юриста Володимира Романчука, повістка має видаватися виключно наживо.

Водночас правник каже, що виклик до ТЦК через телефонний дзвінок або СМС-повідомленням не може вважатися офіційним. Адвокат додав, що важливо перевірити в повістці всю необхідну інформацію, адже інакше вона не є справжнім викликом до військкомату.

Нагадаємо, ми пояснювали, що передбачає повістка на відправку. Також ми писали, кого мобілізовуватимуть у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.