Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Покарання стають жорсткішими? Що загрожує ухилянтам в Україні

Військовозобов'язані чоловіки, які ігнорують повістки від ТЦК та СП можуть отримали реальний термін за свої дії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Покарання для ухилянтів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Після нападу Росії в Україні було введено воєнний стан та загальну мобілізацію. Під час цього процесу працівники військкомату роздають повістки військовозобов'язаним особам. При цьому, якщо чоловік від неї відмовиться, то він може отримати серйозне покарання, зокрема, такі випадки трапилися на Закарпатті.

Про це ТСН.ua розповіла речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

Покарання для ухилянтів

З її слів стало відомо, що чоловіки, які ухилялися від мобілізації та отримали лише умовні терміни за свої дії після оскарження вироків прокураторою сіли за ґрати.

"Закарпатська обласна прокуратура в апеляції домоглася зміни призначеного покарання для двох закарпатців, яких визнано винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). Замість "умовного" позбавлення волі їх засудили до 3 років за ґратами", – зазначила в коментарі представниця прокуратори

Вона додала, що такі випадки трапилися у Тячівському та Мукачівському районах Закарпатської області. Там, чоловіки були звільнені від відбування покарання, якщо ж вони протягом цього терміну не вчинять правопорушень.

Проте, прокурори в Мукачівському та Тячівському районах не були згідні з таким рішенням суду та саме через це подало апеляцію. Згодом їм вдалося досягти реального терміну ув'язнення для 34-річного жителя Мукачево та 47-річного жителя Тячівщини. Вони отримали по 3 роки ув'язнення.

Виклик до ТЦК без повістки

Раніше ми писали про те, що згідно з Постановою Кабінету міністрів України №1487 в деяких випадках громадяни повинні з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть без отриманої повістки.

Зокрема, це можливо в тому випадку, якщо роботодавці дадуть на підпис своїм співробітникам відповідне розпорядження. В такому випадку військовозобов'язаний чоловік має поставити підпис у цьому документі та з'явитися до місцевого територіального центру комплектування у випадку, якщо його туди викличуть.

Якщо ж така особа не з'явиться до військкомату у вказаний час, тоді їй загрожуватиме штраф. При цьому, слід зазначити, що існує перелік причин, коли особа могла не прийти через поважні причини. До прикладу, через хворобу.

Однак, варто згадати, що у випадку, якщо керівництво підприємства повідомило про розпорядження, однак, на документі відсутній підпис працівника, тоді воно вважатиметься як сповіщення із порушенням закону.

Нагадаємо, раніше ми писали, як має діяти роботодавець після отримання розпорядження від ТЦК та СП. Також ми повідомляли, для чого в Україні рекрутингові компанії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.