Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повітряний захист України: що потрібно знати про професію оператора дрона

Разом з офіцером 10-ї гірсько-штурмової бригади розбиралися в ключових особливостях однієї з найбільш затребуваних професій на фронті

Колаж: Дар'я Давиденко

Все про дрони на фронті

Колаж: Дар'я Давиденко

Серед військовослужбовців в Україні є доволі велика кількість спеціальностей, адже на фронті потрібен кожен, хто здатен гідно виконувати свої обов'язки. Окремо можна виділити операторів безпілотників, які є очима української армії.

Ми поспілкувалися з оператором БПЛА, старшим лейтенантом 10-ї гірсько-штурмової бригади, та дізналися чимало цікавого про одну з найважливіших військових професій.

Зміст:
1.Які труднощі виникають у операторів дронів
2.Як часто ворог знищує українські БПЛА
3.Чи потрібні військовим нові БПЛА
4.Які моделі дронів найчастіше використовуються на фронті
5.Як відбуваються навчання у операторів дронів
6.Плюси професії оператора БПЛА
7.Що потрібно для того, щоб стати оператором БПЛА

Які труднощі виникають у операторів дронів

Спеціальність оператора БПЛА вважається наразі однією з найважливіших в армії, адже фактично кожен підрозділ має спеціалістів, які ведуть розвідку з неба чи здійснюють інші важливі операції за допомогою безпілотників. Однак ця професія зовсім не легка.

Перш за все труднощі зумовлені особливостями діяльності. Пілоти повинні часто повертатися на базу, через те, що треба заряджати батареї, роботи яких вистачає на 20 хвилин на одному заряді. І навіть якщо організувати станцію на позиції, то виникають інші неприємності у вигляді постійних потреб великої кількості пального для генератора, яке треба підвозити. В чому тут труднощі? Таким чином ми вимушені частіше фігурувати в полі зору ворожих БПЛА під час переміщення і, як наслідок, стаємо мішенню для їхньої артилерії, – розповів оператор БПЛА Олександр.

Крім того, боєць 10-ї гірсько-штурмової бригади зазначив, що, на жаль, ворожа армія має значну перевагу щодо засобів радіоелектронної боротьби, проте, попри всі негативні фактори, досвідчений оператор повинен вміти пристосуватися до будь-яких умов на своїй ділянці.

Як часто ворог знищує українські БПЛА

Ні для кого не є секретом, що українські військові іноді потребують нових безпілотників, все через те, що армія окупантів досить часто знищує дрони.

Тут все залежить від наявності у ворога засобів боротьби, а також досвіду наших пілотів. У тому випадку, якщо пілот не дуже досвідчений, а окупанти мають всі необхідні засоби, то цифра знищених безпілотників може бути дуже велика. У випадку, якщо все навпаки, то безпілотники можуть працювати на користь армії місяцями, – додав офіцер.

Слід відзначити, що доволі часто росіяни намагаються "глушити" безпілотники ЗСУ задля того, щоб завадити військовим у проведенні операцій.

Чи потрібні військовим нові БПЛА

Досить часто волонтери організовують збори на найбільш пріоритетні для наших військових речі та техніку, зокрема і на безпілотники.

Звичайно, нам потрібні нові безпілотники. Дрони можуть виконувати функції як розвідки, так і ураження живої сили противника та техніки. Тому на будь-якій ділянці фронту є необхідність в дронах, можливо, буде відрізнятися лише потреба у функціоналі. Тобто, комусь треба більше дронів для того, щоб завдавати серйозного вогневого ураження, а комусь достатньо буде розвідувальних безпілотників, – зазначає оператор БПЛА.

Також він додав, що тут слід враховувати той факт, що втрати у техніці несуть навіть ті підрозділи, які вважаються найбільш забезпеченими.

Які моделі дронів найчастіше використовуються на фронті

Українські військові за допомогою дронів знищують велику кількість живої сили та техніки ворога. Однак, далеко не всі безпілотники можуть ідеально підійти для армії.

Найчастіше нам потрібні дрони DJI Mavic 3 різних модифікацій, зокрема, Thermal, Enterprise і тому подібне. Також слід виділити і FPV-дрони будь-якої марки. Їх, до слова, дуже часто виготовляють прямо на фронті, – розповів Олександр.

Зазначимо, також існують і інші моделі БПЛА, якими користуються бійці Збройних сил України, однак саме такі дрони є найпоширенішими.

Як відбуваються навчання у операторів дронів

Абсолютно всі військові в Україні час від часу проходять навчання, адже вони потрібні для покращення власних професійних навичок. В цьому контексті не є виключенням і оператори дронів.

Тут все залежить лише від командування та наявності особового складу в підрозділі. Особисто в мене навчання тривало 4 години в бойових умовах. Після чого я вже заступав самостійно і вчився на власних помилках, – констатує старший лейтенант.

Слід додати, що офіцер не розповів, як часто відбуваються навчання операторів БПЛА у його підрозділі.

Плюси професії оператора БПЛА

Звичайно, що оператор дрона – це доволі важка професія, яка потребує серйозної сконцентрованості та навичок. Однак, все ж таки, тут є свої плюси.

Якщо ми говоримо про плюси оператора дрона, то тут звісно треба виділити здобуті навички. Все через те, що ця сфера активно розвивається і дрони використовуються не тільки у військових цілях. Тобто, після закінчення війни можна буде знімати весілля, організовувати доставку дронами або ж реалізувати себе у будь-якій іншій сфері за бажанням, – розповідає військовослужбовець.

Що потрібно для того, щоб стати оператором БПЛА

Наразі на фронті воює величезна кількість операторів безпілотників, серед них є ті, які користуються дронами для розвідки або ж ті, які за допомогою БПЛА активно знищують ворожі сили, завдають шкоди техніці та б'ють по важливих для окупантів об'єктах. Однак, попри складнощі цієї професії, на думку офіцера, стати оператором БПЛА може стати фактично кожен.

Для того, щоб стати оператором безпілотника, достатньо мати очі і пару рук. Однак, щоб стати хорошим оператором, потрібно мати розвинену мікромоторику рук, розуміння, як працюють стрімінгові платформи, та вміти виконувати одночасно декілька задач. Все інше приходить з досвідом, – підсумував старший лейтенант.

Додамо, що під час російсько-української війни професія оператора безпілотного літального апарату стала однією з найважливіших в армії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали найголовніше про спеціальність снайпера. Також ми повідомляли, що кулеметник розповів про головні труднощі своєї професії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.