Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Закулісся снайперства: офіцер розкрив секрети найзагадковішої професії у лавах ЗСУ

Разом зі старшим лейтенантом Збройних сил України розбиралися в особливостях однієї з найскладніших та найважливіших військових професій

Колаж: Дар'я Давиденко

Все про снайперство

Колаж: Дар'я Давиденко

З початку повномасштабного вторгнення велика кількість українських військових захищає нашу землю від ворога. Серед них є безліч різних спеціальностей, зокрема водії, кулеметники, розвідники, танкісти та багато інших. Кожен військовий відіграє значну роль на фронті.

Ми поспілкувалися зі снайпером, старшим лейтенантом 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" та дізналися про ключові особливості однієї з найнебезпечніших військових професій.

Зміст:
1.Що найскладніше у професії снайпера
2.Що входить до екіпірування снайперів
3.Чи відрізняється зарплата снайпера від зарплат інших військових
4.Плюси професії снайпера
5.Як часто проводяться навчання у снайперів
6.Що потрібно для того, щоб стати снайпером

Що найскладніше у професії снайпера

Без сумнівів можна сказати, що професія снайпера є однією з найважливіших на фронті, адже він може по декілька днів перебувати за кілометри від ворожих сил наодинці. При цьому, снайпер одним влучним пострілом може ліквідувати будь-якого ворога, незалежно від того, звичайний солдат це або ж командир ворожого підрозділу. Однак, у цій професії виникає чимало труднощів.

Найскладніше у нашій професії – це навчитися читати вітер, адже від цього залежить, чи буде постріл влучним, чи ні. Також дуже важливо вміти читати топографію, тому що справжній снайпер повинен розуміти, на якій місцевості він перебуває, ну і, звичайно, що найголовніше для снайпера – це вижити, – розповідає старший лейтенант Артем.

Крім того, у снайперів можуть виникати й інші труднощі, однак офіцер 10-ї гірсько-штурмової бригади розповів про найважливіші проблеми.

Що входить до екіпірування снайперів

Екіпірування снайперів доволі серйозно відрізняється від екіпірування інших військових. Зокрема, офіцер 10-ї гірсько-штурмової розповів, що до найважливіших речей снайпера слід віднести такі:

  • бінокль;
  • пустий мішок;
  • наколінники та налокітники;
  • складна пила;
  • шолом, маска;
  • рукавиці;
  • запасні батареї;
  • кусок матерії 18х18;
  • сигнальне дзеркальце;
  • димові шашки;
  • клейка стрічка;
  • мішечок під прилад;
  • ножиці;
  • шомпол;
  • папір для лінз;
  • маскувальний костюм;
  • шарф-вуаль;
  • зорова труба;
  • карта з маркерами;
  • парашутний строп.

Зазначимо, що військовий також додав, що, як правило, снайпери можуть мати й багато інших речей, однак це вже індивідуально для кожного бійця.

Чи відрізняється зарплата снайпера від зарплат інших військових

Військовослужбовці, які перебувають на передній лінії фронту, отримують заробітну плату у розмірі 100 тисяч гривень. Схожу зарплату отримують і снайпери, але тут є деякі нюанси.

Зарплата снайперів, які знаходяться безпосередньо в зоні проведення бій, може відрізнятися від зарплати інших військовослужбовців. Однак, для цього снайпер повинен мати відповідний сертифікат. Лише в такому випадку вона буде більшою, – зазначив боєць 10-ї гірської-штурмової бригади.

Додамо, що значна частина військових в Україні отримує заробітні плати розміром 50 та 30 тисяч гривень в місяць. Це стосується військових, які не перебувають на лінії фронту. Також сюди можна віднести саперів, які розміновують територію, де не відбуваються бойові дії.

Плюси професії снайпера

Снайпер – одна з найскладніших військових професій, проте вона, на думку офіцера, має чимало плюсів.

По-перше, бувши снайпером, ти отримуєш більше впевненості в собі, а це дуже важливий аспект. Також ти перестаєш робити поспішні вчинки, стаєш одним цілим з навколишнім середовищем та найважливіше – стаєш невидимим для ворога. Одним словом, ти робиш так, щоб навколишнє середовище працювало на тебе, адже лише таким чином снайпер зможе виконати поставлене завдання на сто відсотків, – зазначає військовий.

Також він додав, що найважливіше – це бути невидимим для ворога, залишитися живим та вразити потрібні цілі.

Як часто проводяться навчання у снайперів

Наразі в Україні проводиться достатньо велика кількість навчань для всіх військовослужбовців. Це стосується не лише тих, хто нещодавно опинився в лавах армії, а й військових, які вже доволі тривалий час знаходяться на фронті. Їм навчання потрібні для покращення власних навичок. Не є виключенням і снайпери.

В загальному, навчання у снайперів відбуваються приблизно двічі або ж тричі на рік. Саме стільки разів ми можемо потренуватися для покращення власних навичок, – додав боєць.

Слід зазначити, що у деяких військових навчання проводяться частіше, однак інші військовослужбовці можуть тривалий час воювати без тренувань.

Що потрібно для того, щоб стати снайпером

Без сумніву можна сказати, що не кожна людина здатна бути хорошим снайпером, адже для цього потрібно мати не лише професійні навички, а й важливі складові характеру.

Снайпер – це унікальна спеціальність, яка потребує не лише фізичної, а й психологічної витривалості. Кожен снайпер повинен володіти великою кількістю навичок. Зокрема, треба вміти влучно стріляти, розуміти природу, враховувати погодні умови та багато іншого. В цілому, кожен снайпер повинен бути рішучим, розсудливим та впевненим у собі, адже від цього залежить весь результат, – прокоментував старший лейтенант.

Зазначимо, що українські снайпери від початку вторгнення Росії активно знищують ворогів у складі різних підрозділів.

Нагадаємо, раніше ми писали про труднощі військової служби кулеметника. Також ми повідомляли про головні потреби наших захисників в зоні проведення бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.