Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Терміни зміняться: скільки зможуть лікувати військових за кордоном

Для українських військовослужбовців невдовзі відбудуться важливі зміни, що стосуються лікування після поранення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Лікування військових за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військовослужбовці ЗСУ іноді відправляються на лікування до інших країн. Однак, в Україні було обмежено термін перебування за кордоном до 12 місяців.

Про це розповів представник Кабінету міністрів України у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Зміни для військових

Мельничук зазначив, що під час засідання уряду, яке відбулося 2 лютого 2024-го року вдалося ухвалити рішення, згідно з яким українські військовослужбовці не зможуть перебувати на лікуванні більше ніж 12 місяців.

"Встановлено, що загальний час перебування захисника України на лікуванні за кордоном, включаючи час переміщення з одного іноземного закладу охорони здоров’я до іншого та час очікування між плановими хірургічними втручаннями, не може перевищувати 12 місяців поспіль", – йдеться у заяві.

Додамо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії, на лікування до інших країн було відправлено понад 4 тисячі українських військовослужбовців. У більшості випадків використовується механізм медичної евакуації для українців, що потребують спеціалізованої медичної допомоги, а також реабілітації.

Однак, більшість захисників проходять лікування та реабілітацію на території України.

Виїзд за кордон для військових

Раніше ми писали про те, що згідно із законопроєктом №8090 в Україні можуть запровадити нові підстави для виїзду військовослужбовців до інших держав.

Зокрема, пропонується надати право бійцям виїжджати у тому випадку, якщо вони бажають провідати своїх кровних або ж шлюбних родичів, які перебувають в інший країні.

При цьому, сама відпустка буде надаватися без урахування часу, який потрібен для того щоб подолати відстань. Проте, важливо, щоб час для подолання відстані не становив більше ніж 4 доби.

Зазначимо, наразі бійці мають право виїжджати з України у таких випадках:

  • під час навчань в іншій країні чи виконання інших службових обов'язків;
  • у випадку лікування за кордоном.

Крім того, в Україні розглядають можливість зарахування служби бійців на пільгових умовах.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи може новий законопроєкт Верховної Ради України вплинути на перетин державного кордону. Також ми повідомляли, в чому відмінність між воєнним станом та станом війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.