Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зеленський вніс до Ради законопроєкт про демобілізацію строковиків: що відомо

Військові строкової служби можуть бути демобілізовані, згідно з новим проєктом закону

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Демобілізація строковиків

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроєкт про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби. Тепер вони мати матимуть право на демобілізацію.

Документ зʼявився на сайт Верховної Ради під номером 11035.

Проєкт визначений Зеленським як "невідкладний".

Народний депутат Олексій Гончаренко стверджує, що законопроєкт можуть розглянути вже завтра.

У пояснювальній записці документу йдеться про те, що нововведення унормують питання звільнення в запас військовослужбовців, які відслужили термін, передбачений строковою службою, під час воєнного стану.

На що очікувати іншим бійцям ЗСУ

Раніше президент України Володимир Зеленський пообіцяв затвердити закон, який забезпечить справедливу мобілізацію в Україні.

Багато військовослужбовців перебувають на фронті з початку повномасштабного вторгнення. Великі розміри грошових виплат не забезпечують справедливість в питанні мобілізації та відпусток, тому очільник держави запропонував два варіанти:

  • справедливі ротації;
  • "широкі" відпустки.

"Я б хотів, щоб це був комплексний справедливий законопроєкт. Ніхто не говорить, що це популярне рішення. Але мені здається, що військові з Міністерством оборони підготували справедливу відповідь на це питання", – додав він.

На які виплати можуть розраховувати військові після демобілізації

Також ми зазначали, що військові, які звільнилися зі служби в Україні мають право на деякі виплати:

  • компенсацію за неотримане речове майно;
  • одноразову грошову допомогу;
  • відшкодування за невикористану відпустку;
  • кошти на оздоровлення;
  • матеріальну підтримку для вирішення соціально-побутових питань.

Розміри грошової допомоги військовослужбовцям після демобілізації становлять:

  • для військовослужбовців, які звільняються за станом здоров'я, розмір одноразової грошової допомоги становить 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби;
  • для військовослужбовців, які звільняються за віком, через скорочення штату чи завершення строку контракту, розмір одноразової грошової допомоги становить 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення;
  • для військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, розмір одноразової грошової допомоги становить 4% місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний місяць служби, але не менш як 25% місячного грошового забезпечення.

Важливо зауважити, що для отримання виплат військовий має звернутися до командира частини з відповідним рапортом та документами, які підтверджують право на виплату.

Раніше ми писали, що військовий зможе самостійно розподіляти відсоток коштів, які отримає кожен член родини, у разі його загибелі. Також ми зазначали, як змінились виплати мобілізованим під час навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.