Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Флоту Росії приготуватися – Україна розробляє перший підводний безпілотник

Ударні дрони змінюють тактику ведення війни у Чорному морі, ініціатива тут перейшла до ЗСУ, тому варто не втратити позиції

Фото: скрін, Міноборони Росії. Колаж: Pro Війну

Морські дони змінюють тактику ведення війни у Чорному морі

Фото: скрін, Міноборони Росії. Колаж: Pro Війну

Українські спеціалісти розробляють унікальні високотехнологічні ударні підводні дрони. Безпілотники мають допомогти у боротьбі з Чорноморським флотом Росі.

Про це пише видання Naval News.

Експерти кажуть, що морські безпілотники змінюють тактику ведення бою у Чорному морі. Досі наша країна мала суттєву перевагу. Оскільки Росія вже шукає спроби протистояння, варто використовувати високопотужні підводні дрони. Це треба робити задля того, аби не втратити лідерство.

Перший український робототехнічний флот (FURY) займається удосконаленням безпілотного бою.

"Деякі наші прийоми і тактики, які були напрацьовані в 2022 і 2023 роках, не будуть працювати в 2024 році. Тому нам потрібно змінити тактику, змінити технічні характеристики всього, що ми робимо", – сказав командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

Переваги підводних дронів

Головними перевагами українських підводних безпілотників є:

  • раптовість;
  • непомітність;
  • живучість.

Нові дрони будуть дорожчими, ніж безпілотники, які використовуються зараз, але їх можна застосовувати велику кількість разів (отже, вони будуть дешевшими у довгостроковій перспективі).

Також відомо, що підводні дрони не вимагають матеріально-технічного забезпечення та чисельності персоналу звичайних підводних човнів.

Підхід проєкту FURY полягає у тому, щоб співпрацювати з досвідченим виробником БПЛА на Заході та, по суті, озброїти існуючу платформу. Це значно зменшує ризик розвитку та має призвести до набагато більш продуктивної платформи, ніж якби вони починали з нуля.

Які завдання можуть виконувати дрони

Нові українські безпілотники зможуть виконувати цілу низку важливих місій:

  • нести зброю, наприклад міни чи торпеди, або навіть ракети, які запускаються з підводних човнів;
  • на них можна встановити низку датчиків;
  • дрони, окрім атаки, зможуть виконувати і розвідувальні місії.

Що відомо про дрони "Кобра"

Як ми писали вже раніше, безпілотники "Кобра", над якими тривалий час працювали українські розробники з Кривого Рогу нещодавно пішли у масове виробництво, тому тепер їх виготовляють серійно.

Головною ціллю проєкту є можливість зменшити кількість людей, які змушені ризикувати власним життям, тобто, замінити їх роботами, дронами.

Якщо брати до уваги характеристики цього дрона, то тут варто виділити:

  • дальність польоту 300 кілометрів;
  • вантажність до 15 кілограмів;
  • під час виробництва використовувався метал, а не композитні матеріали.

Що стосується вартості дронів, то вони є доволі бюджетними, адже один такий безпілотник можна придбати всього лише за 2000 доларів. Для порівняння, велика кількість закордонних та навіть вітчизняних аналогів є значно дорожчими у ціні.

Нагадаємо, раніше ми писали про нові українські дрони. Також ми повідомляли, які безпілотники будуть виробляти в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.