Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нова партія БМП Marder на озброєнні ЗСУ: на що здатні "куниці" та скільки коштують

Розбиралися, скільки коштують німецькі бойові машини піхоти, яких так бояться російські військові, та які характеристики техніки

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Німеччина передасть Україні ще 40 бойових машин піхоти Marder

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Світові партнери допомагають Україні боротися з ворогом в умовах повномасштабної війни. Зокрема, уряд Німеччини погодився надати нашим військовим 40 бойових машин піхоти Marder.

Урядове замовлення було розміщене в серпні 2023 року, його вартість становить кілька десятків мільйонів євро, йдеться в пресрелізі оборонного концерну Rheinmetall.

"Rheinmetall продовжує роботу над існуючими транспортними засобами на повній швидкості, щоб цю нову партію Marder можна було доставити відповідно до контракту, починаючи з 2023 року", – розповіли в компанії.

Завдяки цьому замовленню загальна кількість БМП Marder, які Rheinmetall поставить в Україну, збільшиться до 80.

"У березні 2023 року компанія вже випустила перші 20 бронетранспортерів для України на замовлення федерального уряду. Також є 20 додаткових бронетранспортерів від Rheinmetall, які були введені в експлуатацію в червні 2023 року. Їх також нещодавно доставили", – кажуть у компанії.

Що відомо про Marder

Marder (з нім."Куниця") — німецька бойова машина піхоти (БМП). Була розроблена в 1966—1969 роках німецькою фірмою Rheinmetall AG на замовлення ВС ФРГ. Перший прототип був зібраний в кінці 1969 року, виробництво тривало до 1975 року. Всього було побудовано близько 2 000 бойових машин.

На час прийняття на озброєння БМП Marder за параметрами захисту перевершила всі відомі машини цього класу і забезпечила високу швидкість руху по пересіченій місцевості, що дозволяло їй діяти спільно з танками "Леопард" у складі частини ударної групи. З 2010 року на зміну Marder на озброєння ВС ФРГ поступово вводиться нова БМП Puma.

У БМП Marder є своя лінійка прокачаних варіантів. Найбільш характерна риса німецьких бойових машин – броня.

Тезові характеристики Marder

  • Вага — 33,5 тонни.
  • Екіпаж – 3 особи.
  • Десант – 6-7 осіб.
  • Двигун – 600 кінських сил.
  • Автоматична гармата – 20 мм. Початкова швидкість снаряда до 1 100 м/с, дальність стрілянини – до 2,5 км. Темп стрілянини – до 800 – 1 000 пострілів., відсутній стабілізатор.
  • Максимальна швидкість – 65 км/год.
  • Інше озброєння — ПТРК Milan. Його дальність стрілянини – до 3 км, пробиття тандемною частиною – 1 000 мм броні. Додатково – кулемет MG-3.
  • Запас ходу шосе у всіх апгрейдах – 520-600 км.

Вартість Marder

Як пише німецька щоденна газета-таблоїд Bild, вартість БМП становить від 850 тисяч до 1 млн євро залежно від комплектації.

У яких країнах застосовується

Бойове застосування у Marder сталось у 2009-2010 роках під час боїв в Афганістані. Перелік країн, в яких використовується БМП, невеликий:

  • Німеччина;
  • Індонезія;
  • Йорданія;
  • Чилі.

ПЗРК Piorun від Польщі

Як ми розповідали раніше, сусідня країна обіцяла надати ЗСУ 100 переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun. Про це президент Володимир Зеленський домовився під час офіційного візиту в Польщу. Перевага ППО в тому, що воно може збивати цілі на низьких висотах, зокрема безпілотники, літаки та гелікоптери. Відомо, що загальна ціна за 100 ПЗРК (без ракет) – 53,2 млн доларів.

Характеристики вражаючі: снаряди здатні підлітати до цілі на висоті від 10 до 4 000 м, їхня дальність польоту – від 500 до 6 500 м зі швидкістю до 660 м/с. Плюс ракети не летять по прямій заданій траєкторії, а зважають на тепло двигуна ворожої цілі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українське небо під надійним захистом і розповідав, скільки коштує та що відомо про ЗРК IRIS-T SLS. Також ми повідомляли, скільки коштує потужна система ППО SAMP/T.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.