Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Пошкоджені будинки та втрачені життя – якого лиха вже накоїла Росія в Україні

Представник України при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк розовів, що від початку повномасштабної війни ворогом було знищено чи пошкоджено 130 об’єктів цивільної інфраструктури

Фото: КОВА, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Росія знищила 130 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури

Фото: КОВА, УНІАН. Колаж: Pro Війну

У нашій країні через підступні обстріли ворога вже зруйновано 130 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури. Серед них понад 104 тисячі житлових будинків.

Про це розповів постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

Скільки об'єктів вже пошкодила Росія

За його даними, навіть за "найскромнішими" підрахунками, Росія від 24 лютого 2022 року пошкодила понад 130 тисяч об’єктів інфраструктури, серед них:

  • 104 004 житлових будинки;
  • 2 805 освітніх і 622 медичних закладів;
  • 495 культурних та 151 культова споруда:
  • 5 320 мереж водо- та електропостачання.

Посол уточнив, що напередодні зими ворожі війська значно посилили інтенсивність атак на енергетичні об’єкти. Другою мішенню Росії залишається портова інфраструктура.

"Також російські окупанти пошкодили 1 702 об'єкти культурної спадщини та культурної інфраструктури України, в тому числі 601 бібліотеку та 99 музеїв і галерей", – поінформував Цимбалюк.

Крім того, за даними посла, зараз вже зафіксовано понад 2 500 випадків екологічної шкоди, завданої агресивною війною РФ, ведеться розслідування 252 випадків екологічних воєнних злочинів. Збитки у сфері довкілля від російської війни перевищили 55,6 млрд євро.

Цибалюк наголосив, що кожен цент Росія має повернути через створення міжнародного компенсаційного механізму та конфіскацію активів РФ. Крім того, дипломат подякував партнерам за підтримку в цьому напрямку.

Однак, за словами посла, є те, що ніколи не можна буде вже повернути – це людські життя. Зокрема, станом на сьогодні Росія вбила 11 393 цивільні особи, у тому числі 510 дітей, поранень зазнали 17 464 особи, включаючи 1 141 дитину.

Росія "звільняє" Україну від усього живого

Український дипломат також звернув увагу на те, що Росія здійснює "чисту політику колонізації" та "звільняє" Україну від усього живого.

"Крім того, під час останнього засідання Постійної ради російський посол був ще більш відвертим і вимагав поважати інтереси тих, хто "бореться за свій цивілізаційний простір". Це звучить як відтворення концепції експансіонізму з сумнозвісного минулого Європи, коли інший тоталітарний режим намагався отримати "життєвий простір" в Україні", – заявив Цимбалюк.

Євгеній Цимбалюк також підкреслив, що "вільний світ не може дозволити Росії заморозити триваючу агресію та перетворити її на окопну війну".

"Продовження поставок зброї та боєприпасів призведе до подальших змін на місцях. Росія це дуже добре розуміє. І це чітко пояснює її дипломатичну тактику", – сказав він.

У якому вигляді українці можуть отримати компенсацію

Як ми розповідали вже раніше, власники зруйнованого житла мають право на грошову допомогу у вигляді електронного житлового сертифіката. Цей документ дасть змогу громадянам здійснювати купівлю нерухомості на первинному чи вторинному ринку або ж інвестувати у майбутнє будівництво.

У випадку, якщо пошкоджене житло підлягає відновленню, то отриманий сертифікат можна використати для закупівлі необхідних будівельних матеріалів, які знадобляться для проведення ремонту.

Раніше ми розповідали, хто може отримати компенсацію на другому етапі "єВідновлення". Також ми писали, що в Україні хочуть змінити порядок виплат компенсацій за знищене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.