Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Порядок виплат компенсацій за знищене житло хочуть змінити — про що треба знати

У Верховній Раді розповіли, яким чином хочуть змінити порядок виплати компенсацій за знищене внаслідок російської агресії житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Влада хоче вдосконалити програму виплати компенсацій за житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні хочуть вдосконалити програму виплати компенсацій за пошкоджене та знищене в результаті збройної агресії Росії житло. Однак, вносити зміни варто виключно за участі місцевої влади.

Про це розповіла народний депутат, голова комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

"Оскільки, громадяни у своїй більшості не мають змоги самостійно відремонтувати пошкоджене житло, а тим більше придбати нове замість того, що було зруйнованого у результаті російської агресії, парламент ще у лютому 2023 року ухвалив закон про компенсації. Це – важливий крок у забезпеченні соціального захисту громадян і програма працює досить результативно. Але ми розуміємо, що її треба покращувати", наголосила автор відповідного закону Олена Шуляк.

Як зробити програму більш ефективною

За її словами, багато пошкоджених об’єктів розташовані на тимчасово окупованих територіях, тож відновлення там може розпочатися лише після деокупації. Разом із тим, українці хочуть мати гарантію того, що їх не залишать сам на сам з проблемою відбудови житла.

Але вирішувати, що саме слід змінити в програмі, щоб вона запрацювала ще більш ефективно, потрібно лише за участі громад. Тому під час консультацій обмінюватися оцінками проєкту і ідеями щодо його покращення будуть не лише автори відповідного закону, представники профільних міністерств і народні депутати, а і безпосередньо громадяни, житло який пошкоджено або зруйновано.

"Також ми запрошуємо до участі голів та депутатів громад, представників комісій, які приймають рішення про компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна, незалежні українські та міжнародні експерти, профільні ГО, технічні інвентаризатори, оцінювачі майна, судді, нотаріуси та інші. На основі нашого діалогу ми сформуємо рекомендації щодо покращення механізму виплати компенсацій", – зауважила Шуляк.

Коли відбудеться обговорення

За словами народної обраниці, відбудеться кілька етапів обговорення програми:

  • перше обговорення – 20 вересня, для жителів західних і північних регіонів України, які мають пошкоджене майно, а також тих, хто в даному регіоні має пошкоджене майно, але мешкає за його межами;
  • друга публічна консультація запланована на 27 вересня для учасників, які мешкають у східних і центральних областях України;
  • третя – для жителів південних областей України та АР Крим, відбудеться 3 жовтня. Для участі у заході слід заповнити реєстраційну форму.

Ключові пункти післявоєнного відновлення України

За словами представниці "Слуги народу" Олени Шуляк, ефективне відновлення України полягає в декількох дуже важливих пунктах. Одним із них є посилення боротьби з корупцією, а також розвиток антикорупційної інфраструктури (це стосується ВАКС, НАБУ, САП).

"Без зміцнення антикорупційної інфраструктури неможливе відновлення. Україні зараз треба максимальна зосередженість на тому, щоб досягти належного відновлення на всіх рівнях. Для цього в пригоді стане комплаєнс-система органів місцевого самоврядування — поширення цінностей доброчесності та нетолерування корупції як всередині місцевої ради, так і поза її межами – серед мешканців громади", — зазначила Шуляк.

Також достатньо важливим пунктом, за словами Шуляк, є імплементація принципів "Нового європейського Баухаусу". Завдяки цій ініціативі відбудеться поєднання ідей естетики, інклюзивності, а також сталого розвитку. Це, своєю чергою, має покращити рівень життя громадян, які проживають на території Європейського союзу.

Дуже важливим є пункт щодо впровадження спеціальної цифрової платформи, за допомогою якої можна буде керувати проєктами відбудови на рівні громад. Така платформа отримає назву "DREAM".

Крім того, на думку голови партії "Слуга Народу", в країні потрібне законодавство, яке буде контролювати процес відбудови та відновлення, а також якісне забезпечення аудиту за коштами, що безпосередньо виділяються на відновлення України.

Останнім важливим пунктом, за словами Шуляк, є залучення громадськості в усі процеси, які пов'язані з відбудовою та відновленням держави.

Раніше ми писали про те, що російська армія з моменту початку повномасштабного вторгнення зруйнувала більше третини шкіл в Харківській області. Також сайт Pro Гроші розповідав про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.