Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Швеція хоче передати України винищувачі Gripen: на що вони здатні та скільки коштують

Швеція збирається передати нашим військовим винищувачі Gripen, але про точну їхню кількість інформація не розголошується

Фото: Saab. Колаж: Pro Війну

Швеція хоче передати Україні винищувачі

Фото: Saab. Колаж: Pro Війну

Зарубіжні партнери розгядують можливість передачі нашій країні шведських винищувачів Gripen. Їх хочуть поставляти на додаток до F-16.

Про це розповів речник Повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Він каже, що Швеція має змогу надати нам ту кількість винищувачів, які є в неї на даний момент. Про кількість літаків Ігнат поки що розповідати не став.

"Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде прийняте рішення щодо Gripen – це буде непоганим варіантом для нас", – сказав він.

Юрій Ігнат уточнив, що влада Швеції збирається розробити новішу версію винищувача Gripen, якими оснастить свої повітряні сили. Старі літаки хочуть передати Україні.

Ігнат додав, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції.

"Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на цих літаках, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", – пояснив речник.

Однак, Ігнат уточнив, що тестування українцями винищувачів не можна назвати навчанням. Тренування наших пілотів стартує після того, як офіційно оголосять про передачу літаків Gripen, поки тривають консультації.

Характеристики Saab JAS 39 Gripen

Згідно з даними з відкритих джерел, Saab JAS 39 Gripen – це багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Належить до класу винищувачів, але насправді це багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Характеристики JAS 39E / F Gripen

  • екіпаж: 1 (версія E) / 2 (версія F) людини;
  • розмах крил – 8,6 м;
  • максимальна злітна вага – 16,5 т;
  • корисне навантаження – до 7,2 т;
  • двигун – 10 тис. кгс на форсажі;
  • має 10 точок підвіски;
  • бойовий радіус – 1 500 км.

Винищувачі перебувають на озброєнні у небагатьох країни: Швеції, Словаччині, Польщі, Малайзії. Кількість літаків у кожної з держав невелика – від 13 до 15 одиниць.

Ціна одного літака Gripen становить 30-60 млн доларів залежно від комплектації й умов постачання.

Нагадаємо, раніше ми також повідомляли про те, яка з країн вирішила припинити обговорення допомоги для України. Також ми писали, що може змінитися для українських біженців вже в наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.