Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи потрібна мобілізація жінок в Україні? Військова запропонувала альтернативу

Військова Олена Риж запевнила, що зараз не варто проводити мобілізацію жінок, але треба надати їм більше можливостей для розвитку

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Вйськова каже, що мобілізація жінок наразі не на часі

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні вже майже два роки поспіль триває загальна мобілізація. Жінкам варто надати більше можливостей для розвитку під час війни.

Про це розповіла стрілець-санітарка зі штурмової роти 47 окремої механізованої бригади "Маґура" Збройних сил України Олена Риж (Іваненко).

Чи варто зараз призивати жінок

За словами військової, саме зараз не варто призивати жінок.

"Зараз хтось закине мені, мовляв, як чоловік – то мобілізація, а як жінка – то ні. У мене сестра шестеро дітей має. Яка мобілізація? І таких багато. Я не бачу зараз потреби саме в мобілізації жінок", – сказала вона.

Водночас Олена Риж запропонувала надати жінкам більше можливостей і поспостерігати, до чого це призведе. Військова запевнила, що після такого кроку "поповняться лави ТЦК".

"...Скажу більше — багато жінок повернеться в Україну. Мені так багато дівчат пишуть про те, що, мовляв, Олено, хочу повернутися, вже не можу тут знаходитись, хочу допомагати. Тому зробімо більше можливостей, щоб жінка могла добровільно прийти на службу. І побачимо, до чого це приведе", – заявила боєць.

Що може робити жінка на фронті

Бойова медикиня та поетка Ярина Чорногуз зазначила, що практично кожна жінка на передовій може виконувати таку роботу:

  • стати чудовим пілотом;
  • працювати штурманом дрона;
  • якщо не боїться крові, відповідальна у навчанні та вмінні дбати про здоров’я інших та фізично витривала – може працювати бойовим медиком;
  • жінки, які мають навички з роботою з підняттям ваги та досвід ходьби з похідним рюкзаком на довгі дистанції, можуть стати піхотинками та розвідницями.

Чому жінки поки не йдуть в армію

Чорногуз каже, що багато українок поки не йде в армію не через страх бойових дій, а через страх зіткнутися зі знеціненням з боку чоловіків та вказуваннями типу "баба, знай своє місце".

"Вважаю за необхідне створення профільних суто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань. Готова взяти участь у формуванні таких підрозділів. А для тих жінок, кому "ок" проходити жорстку ініціацію у переважно чоловічих бойових підрозділах – має бути надана можливість служити у змішаних підрозділах", – додала військова медикиня.

Військова впевнена, що обовʼязок жінок захищати Батьківщину у силах оборони варто закріпити на законодавчому рівні, так само як і для чоловіків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.