Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати обмежено придатних з 1 лютого

Під час проведення обстеження, військово-лікарська комісія у 2024 році виносить постанову щодо придатності до служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Обмежено придатних можуть мобілізувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Для військовозобов’язаних є обов’язковою процедура проходження медкомісії. Саме лікарі вирішують, чи придатна людина до проходження служби в армії.

Про це йдеться у наказі Міноборони "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

Які постанови може винести ВЛК

Після медичного обстеження під час загальної мобілізації військово-лікарська комісія (ВЛК) виносить щодо військовозобов’язаного одну з таких постанов:

  • придатний до військової служби.
  • тимчасово непридатний до військової служби (із зазначенням дати повторного огляду).
  • обмежено придатний до військової служби.

На які групи хочуть ділити військовозобов'язаних

Але у 2024 році пропонують прибрати термін "обмежено придатний до військової служби" й ділити призовників тільки на дві групи:

  • придатні;
  • непридатні.

Де не можуть служити обмежено придатні

Варто знати про те, що обмежена придатність у воєнний час зовсім не означає, що військовозобов’язаний відстрочений від служби в армії. У мирний час є доволі широкий список хвороб, які роблять людину непридатною до служби, однак під час воєнного стану цей список значно звужується й осіб з обмеженою придатністю можуть мобілізувати.

Вони не можуть служити у десантних військах, плавскладі, морській піхоті, тощо. Водночас такі особи придатні до служби у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо.

Тобто особу з обмеженою придатністю не можуть направити в бойову частину на передову, але можуть мобілізувати та залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі.

Саме під час проходження медичної комісії вказується, які види служби та воєнні роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю. Це залежить від:

  • стану здоров’я;
  • військової спеціальності;
  • займаної посади;
  • віку військовозобов’язаного.

Чи роздаватимуть повістки правоохоронці

Як ми писали раніше, голова Національної поліції Іван Вигівський каже, що роздача повісток громадянам не входить до функціональних обов’язків поліціянтів.

Він наголосив, що нещодавно до Ради вносили новий законопроєкт щодо мобілізації, але він отримав багато зауважень, тому його відправили на доопрацювання. Вигівський каже, що зараз лунає багато заяв щодо необхідності роздачі повісток поліціянтами. Також поліцейських пропонують мобілізувати та зобов’язати роздавати повістки без залучення ТЦК.

Вигівський каже, що поліціянти стоять на блокпостах, виконують свої обов’язки (у тому числі й непритаманні їм).

Раніше ми писали про те, що думають в Нацполіції з приводу можливого призову правоохоронців. Також ми повідомляли, чи мають спортсмени в Україні право на отримання відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.