Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи роздаватимуть повістки правоохоронці замість ТЦК: відповідь голови Нацполіції

Голова Нацполіції зазначив, що зараз лунає багато заяв щодо необхідності роздачі повісток поліціянтами

Фото: Нацполіції, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Правоохоронці не роздаватимуть повістки замість ТЦК

Фото: Нацполіції, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні військовозобов’язаних у віці від 18 до 60 років можуть мобілізувати. Однак, роздача повісток громадянам не входить до функціональних обов’язків поліцейських.

Про це розповів в інтерв’ю "РБК-Україна" голова Національної поліції Іван Вигівський.

За його словами, нещодавно до парламенту вносили законопроєкт щодо мобілізації. Однак, документ отримав багато зауважень, тому його повернули на доопрацювання. Вигівський каже, що зараз лунає багато заяв щодо необхідності роздачі повісток поліціянтами. Також поліцейських пропонують мобілізувати та зобов’язати роздавати повістки без залучення ТЦК.

"Поліція максимально сприяє ТЦК в тому, щоб встановлювати місцеперебування ухилянтів, та згідно з повноваженнями і за наявності необхідних документів від ТЦК, доставляти до них таких осіб. Але вручення повісток, спільні наряди – це додаткове навантаження, і у нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліцейського", – каже голова Нацполіції.

Вигівський каже, що поліціянти стоять на блокпостах, виконують свої обов’язки (у тому числі й непритаманні їм).

"Ми готові допомагати, але особисто фізично поліцейські ходити роздавати повістки не будуть. Принаймні до того, поки законом не буде встановлена така норма та це не буде визначено нашим функціоналом", – підсумував він.

За яких умов можуть мобілізувати поліцейських

Як ми писали вже раніше, правоохоронці готові взяти зброю у руки і піти на фронт, розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Він запевнив, що правоохоронці будуть готові стати на захист України та мобілізуватися у разі погіршення ситуації в країні. Проте, навіть зараз десятки тисяч поліцейських посилено охороняють правопорядок у країні.

За його словами, на сьогодні у поліції служать 98 тисяч офіцерів та сержантів. До повномасштабного вторгнення Росії вони були рівномірно розподілені по всій території України. Однак під час війни поліціянтів сконцентрували у прикордонних регіонах.

Станом на зараз від Чернігівщини до Миколаївщини у прикордонних регіонах, де тривають бойові дії, розташовані поліцейські підрозділи, а це 35 тисяч особового складу. Сюди також входить підрозділ "Лють", який складається з 5 тисяч осіб.

Раніше ми писали про те, що думають в Нацполіції з приводу можливого призову правоохоронців. Також ми повідомляли, чи мають спортсмени в Україні право на отримання відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.