Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чутлива тема: у якому випадку мобілізують жінок в Україні

Мобілізація жінок в Україні може бути застосована, якщо це буде потрібно для оборони країни

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи зможуть ТЦК мобілізовувати жінок

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Наразі в Мережі стрімко поширюється інформація про можливу мобілізацію жінок. Однак для цього уряд має вирішити низку питань.

Про це розповіла нардепка з партії "Голос" Інна Совсун в коментарі "Новини.Live".

"Будуть непопулярні рішення. Я не заперечую, що до мобілізації жінок ми можемо дійти. Якщо це потрібно для оборони, значить це потрібно для оборони. Якщо є обґрунтування, інструмент і механізми — треба говорити", — сказала вона в коментарі українським ЗМІ.

Совсун зазначила, що перед прийняттям рішення про мобілізацію жінок необхідно врахувати ряд факторів, зокрема:

  • на яких посадах будуть жінки;
  • чи є для них форма і забезпечення;
  • чи будуть мобілізувати тих, у кого діти, або закриють для них виїзд за кордон;
  • чи зможуть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки забезпечити ефективну мобілізацію жінок.

Політикиня вважає, що тема мобілізації жінок є чутливою і простих рішень не буде.

"Має бути заява — друзі, ми або програємо війну, або потрібно приймати складне рішення про мобілізацію жінок", — сказала Совсун.

Чи будуть жінки проходити військові збори

Раніше ми писали, що в Україні військовозобов'язаними є як чоловіки, так і жінки. Однак до 1 жовтня 2023 року обов'язок стати на військовий облік поширювався лише на жінок-медиків.

З 1 жовтня 2023 року цей обов'язок поширюється на всіх жінок, які мають спеціальність, споріднену з військовою. Це стосується, зокрема, лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок та фармацевтів.

Ці зміни пов'язані з воєнним станом в Україні. Уряд прагне посилити обороноздатність країни та забезпечити потребу Збройних сил України у кваліфікованих кадрах.

Жінки-медики можуть бути залучені до надання медичної допомоги в зоні бойових дій, а також у разі масових ускладнень, пов'язаних з воєнними діями.

Жінки з інших спеціальностей, споріднених з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. Для цього необхідно звернутися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем проживання та надати необхідні документи.

Військовозобов'язані жінки, як і чоловіки, мають проходити військові збори. Однак існують підстави для непроходження зборів, зокрема:

  • за станом здоров'я;
  • наявності неповнолітніх дітей на утриманні;
  • наявності на утриманні особи, яка потребує постійного піклування.

Окрім того, Верховна Рада України готує зміни до закону про мобілізацію, які передбачають розширення переліку професій жінок, які можуть бути мобілізовані, а також запровадження обов'язкового військового обліку для жінок певних професій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.