Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Гендерна рівність у ЗСУ: чи будуть жінки проходити військові збори

У Мережі активно поширюється інформація про те, що мобілізація жінок стане обов’язковою

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У якому випадку жінки мають проходити військові збори

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Наразі в Україні військовозобов’язаними є жінки-медики. Водночас законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Про це йдеться у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" № 6482.

З 1 жовтня 2023 року жінки-медики, які мають відповідну освіту, віком від 18 до 60 років, зобов'язані стати на військовий облік. Це стосується лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок та фармацевтів.

Ці зміни пов'язані з воєнним станом в Україні. Уряд прагне посилити обороноздатність країни та забезпечити потребу Збройних сил України в медичних працівниках.

Жінки-медики можуть бути залучені до надання медичної допомоги в зоні бойових дій, а також у разі масових ускладнень, пов'язаних з воєнними діями.

Жінки з інших спеціальностей, споріднених з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. Для цього необхідно звернутися до ТЦК та СП за місцем проживання та надати необхідні документи.

Отже, військовозобов’язані жінки, як і чоловіки, мають проходити військові збори. Однак існують підстави для непроходження зборів, зокрема:

  • за станом здоров’я;
  • наявності неповнолітніх дітей на утриманні;
  • наявності на утриманні особи, яка потребує постійного піклування.

Мобілізація жінок в Україні

Раніше ми писали, що Верховна Рада України готує зміни до закону про мобілізацію, які передбачають розширення переліку професій жінок, які можуть бути мобілізовані, а також запровадження обов'язкового військового обліку для жінок певних професій.

Зі слів нардепки Мар’яни Безуглої, в новому законопроєкті передбачені такі зміни:

  • жінки, які придатні за станом здоров'я та віком до проходження військової служби, будуть братися на військовий облік військовозобов'язаних;
  • під час воєнного стану жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути мобілізовані на військову службу до підрозділів забезпечення;
  • у добровільному порядку жінки можуть бути прийняті на службу до бойових підрозділів.

Безугла також зазначила, що розширення переліку професій жінок, які можуть бути мобілізовані, не обмежується Збройними Силами України. Це можуть бути й оборонні підприємства, наприклад.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Зазначимо, що законопроєкт ще не прийнятий Верховною Радою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.