Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Додаткова мобілізація: Арахамія назвав умову для призову 500 тис. українців

Мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак наразі помітно відчувається брак живої сили в українській армії

Фото: ВРУ, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи буде додаткова мобілізація в Україні

Фото: ВРУ, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Українська влада готувала мобілізацію 500 тис. осіб задля переваги ЗСУ на передовій. Однак, така кількість військових може не знадобитися.

Про це заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія під час спілкування з журналісткою Анною Олицькою.

Зі слів народного депутата, Україна проведе додаткову мобілізацію, якщо США відхилять рішення про продовження допомоги, або зменшать її очікувану вартість.

Якщо військова допомога від Сполучених Штатів буде невеликою, потрібно буде призивати до війська більше людей. Якщо допомога буде більшою, тоді "коефіцієнт озброєності" зростає. І потреба в мобілізації пів мільйона українців відпадає, адже Збройні сили зможуть "закривати" деякі ділянки фронту зброєю.

Проте політик наголосив, що не думає, що мобілізація торкнеться півмільйона осіб.

Чи можуть підприємці отримати "бронь" від мобілізації

Раніше ми писали, що Фізичні особи-підприємці в Україні станом на зараз не мають можливості отримати відстрочку від мобілізаційних процесів, оскільки вони підпадають під загальний режим призову на службу, аналогічно іншим громадянам. Згідно із чинним законодавством, для них не передбачено спеціального військового обліку. Це пов'язано з тим, що Міністерство оборони України не визнає їхніх спеціальностей.

Слід зауважити, що фізичні особи-підприємці, а також гіг-фахівці, не мають можливості отримати відстрочку від мобілізації. У цьому вони поділяють аналогічний статус. У випадку призову до війська вони можуть подати заяву і перейти на штатні позиції.

Водночас працівники підприємств, установ, а також організацій, що мають стратегічне значення, зберігають право на отримання відстрочки від мобілізаційних процесів у разі введення воєнного стану.

Які покарання готують для ухилянтів

Також ми зазначали, що згідно з новим законопроєктом щодо посилення мобілізації парламент планує запровадити такі покарання для ухилянтів:

  • заборону на виїзд за кордон;
  • обмеження права керувати транспортом;
  • можливість затримання на три доби;
  • запровадження штрафу у розмірі 51 тис. грн для тих, хто не оновить свої дані в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, протягом 60 діб з набуття чинності нововведень.

Водночас народні обранці припускають, що норми щодо арешту рахунків ухилянтів від мобілізації в кінцевій редакції документа не буде.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки військовозобов'язаним українцям. Також ми повідомляли, хто, згідно з новим законопроєктом матиме право на відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.