Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація ФОПів в Україні – чи можуть підприємці отримати "бронь"

В Україні зареєстровано чимало фізичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Мобілізація ФОП

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Наразі ФОПи в Україні не мають права на отримання бронювання від мобілізаційних процесів. Тому, їх можуть призвати на службу так само, як і інших осіб.

Про це йдеться у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Бронювання для ФОП

ФОПи – це особи, що ведуть підприємницьку діяльність без реєстрації юридичної особи. Чинним законодавством передбачається, що для них не потрібен спеціальний військовий облік.

Водночас, фізичні особи-підприємці також не можуть отримати право на відстрочку від мобілізації. Те ж саме стосується і гіг-фахівців. Вони, насамперед можуть написати заяву та перейти на штатні позиції.

Зазначимо, що ФОПи та гіг-фахівці наразі є єдиними категоріями працівників, які не мають права на бронювання від мобілізації. Зокрема, це пов'язано з тим, що Міністерство оборони України не бачить їхніх спеціальностей.

Водночас, працівники критично важливих підприємств, установ, а також організацій мають право на отримання бронювання від мобілізаційних процесів під час воєнного стану.

Спрощення процедури бронювання

Раніше в Міністерстві стратегічної промисловості України розповіли про те, що тепер, оборонні підприємства зможуть бронювати своїх працівників по спрощеній процедурі.

Насправді, в Мінстратегпромі заявили, що всього відбуватиметься два варіанти бронювання працівників, зокрема:

  • до 50% – це стосується підприємств, що працюють у сфері промисловості, літакобудівній сфері, сфері космічної діяльності. При цьому, такі підприємства обов'язково повинні виготовляти понад 50% товарів, які йдуть на оборону нашої держави. Крім того, таке підприємство повинно мати контракт з державним замовником.
  • від 50% – це стосується підприємств, які розробляють, ремонтують, виготовляють або модернізують українську техніку, а також виготовляють снаряди та боєприпаси, що використовуються у війні. Крім того, ці підприємства обов'язково повинні виготовляти понад 50% продукції, що спрямовується на оборону.

Водночас, інші підприємства також можуть бронювати доволі велику кількість своїх співробітників.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як роботодавець може забронювати свого співробітника від мобілізації. Також ми повідомляли, які покарання для ухилянтів можуть застосувати в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.