Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов в Україні: як забронювати працівника від мобілізації

Мобілізаційні процеси в Україні тривають від початку повномасштабної війни

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Бронювання від мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Процес бронювання працівника підприємства чи організації від мобілізації в Україні є досить бюрократичними. Зокрема, в деяких випадках потрібно чекати декілька місяців.

Про це розповів юрист компанії Main Business Partner Владислав Гук.

Бронювання від мобілізації

Для того, щоб роботодавець отримав право забронювати від мобілізації свого працівника, йому необхідно пройти чимало інстанцій.

Зокрема, для цього потрібно здійснити декілька кроків:

  • спочатку роботодавець повинен підготувати повний пакет документів, який згодом направляється до органів місцевої чи державної влади;
  • цей пакет документів перевіряють одразу в декількох органах та передають до Міністерства оборони;
  • Міністерство оборони передає пакет документів до Міністерства економіки;
  • в Мінекономіки ухвалюють остаточне рішення щодо бронювання.

"Основна проблема полягає в тривалості цього процесу, він може займати до 2-х місяців часу, протягом якого підприємство не має на руках жодних документів. В умовах жорсткішої мобілізації та скорочення підстав для отримання відстрочки, бізнесу буде все складніше зберегти кваліфіковані кадри. Компанія може банально не встигнути забронювати свого фахівця", – заявив юрист.

Наразі бронювати працівників від мобілізації можуть лише критично важливі підприємства.

Покарання для ухилянтів

Раніше в Національній поліції України розповіли, що чоловіки, які ухиляються від мобілізації під час воєнного стану можуть отримати доволі серйозне покарання.

Насамперед, тут слід виділити два випадки:

  • якщо військовозобов'язаний отримав повістку на уточнення даних, однак, він відмовився з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, то йому загрожуватиме штраф, передбачений законодавством;
  • якщо військовозобов'язаний пройшов медичну комісію, отримав мобілізаційне розпорядження, а вже після цього почав уникати призову на військову службу, то він може отримати кримінальне покарання. Дані про цю ситуацію будуть передані до ЄРДР, а після цього розпочнеться розслідування.

За ухилення від мобілізації військовозобов'язаний може отримати покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати засудженого ухилянта. Також ми повідомляли, скільки чоловіків потрібно мобілізувати у кожній області.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.