Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні спростили процедуру отримання "броні" від мобілізації: кого торкнуться зміни

Деякі категорії українців мають право на отримання відстрочки, зокрема, це стосується і заброньованих чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Бронювання від призову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні було спрощено процедуру надання бронювання для осіб, що працюють на оборонних підприємствах. Зокрема, їм пропонують два варіанти "броні".

Про це повідомили у пресслужбі Мінстратегпрому.

Бронювання від мобілізації

Міністерство стратегічної промисловості України оновило правила бронювання від мобілізації для оборонних підприємств. Зокрема, тепер існує два варіанти:

  • бронювання від 50% працівників – його можна отримати у випадку, якщо ці підприємства розробляють, виготовляють, модернізують чи ремонтують військову та спеціальну техніку, виготовляють снаряди та інші продукти оборонного призначення (при цьому, 50% товарів такого підприємства повинні йти на оборону держави);
  • бронювання до 50% працівників – це стосується підприємств у літакобудівній сфері, сфері промисловості чи космічної діяльності (при цьому, понад 50% товарів повинні бути оборонного призначення, крім того, таке підприємство повинно мати контракт з державним замовником у сфері оборони).

Для бронювання власних працівників від призову керівництву підприємства для початку необхідно звернутися до Мінстратегпрому.

Як відбувається бронювання

Раніше юрист Владислав Гук розповів, що для того, щоб роботодавець зміг забронювати свого співробітника від мобілізації, він повинен пройти чимало інстанцій.

Насамперед, треба здійснити декілька кроків:

  1. роботодавець повинен зібрати необхідний для бронювання пакет документів;
  2. цей пакет направляється до органів державної або місцевої влади;
  3. відбувається розгляд пакету документів, після чого його передають до Міністерства оборони України;
  4. Міноборони передає пакет до Міністерства економіки;
  5. Мінекономіки ухвалює остаточне рішення щодо бронювання.

"Основна проблема полягає в тривалості цього процесу, він може займати до 2-х місяців часу, протягом якого підприємство не має на руках жодних документів. В умовах жорсткішої мобілізації та скорочення підстав для отримання відстрочки, бізнесу буде все складніше зберегти кваліфіковані кадри. Компанія може банально не встигнути забронювати свого фахівця", – сказав Владислав Гук.

Зараз бронювати своїх працівників можуть лише критично важливі підприємства.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які покарання для ухилянтів можуть застосувати в Україні. Також ми повідомляли, чи можуть призвати засудженого ухилянта.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.