Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Економічне бронювання від мобілізації: у фінкомітеті назвали всі "за" та "проти"

Будь-які зміни щодо бронювання від мобілізації можуть когось дискримінувати, тому варто впевнитись, що вони є доречними

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи зможуть українці "відкупитися" від мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Можливість уникнути служби на фронті шляхом сплати податків є дискримінаційним. Від такого нововведення користь отримають лише люди з високими зарплатами.

Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

З його слів, економічне бронювання породить низку дискримінацій, зокрема:

  • дискримінацію за професіями, бо є галузі, де немає таких високих зарплат;
  • дискримінацю за посадою, бо немає такого підприємства, де звичайний робітник отримує трохи менше, ніж директор;
  • дискримінацію й за місцем проживання, бо в селах зарплата нижча, та й у різних регіонах країни доходи різняться.

Низка дискримінацій нівелює, на перший погляд, цікаву ідею уникнення призову. Гетманцев зауважив, що такі зміни можуть датися великою ціною.

Скільки доведеться заплатити за відстрочку

Ми зазначали, що у Раді був зареєстрований законопроєкт, який передбачає введення щомісячного фіксованого платежу за бронювання військовозобов'язаного, незалежно від його посади та розміру заробітної плати.

Важливою умовою для отримання бронювання є те, щоб підприємство працювало легальна та платило відповідні податки до бюджету.

Співавтор законопроєкту, Дмитро Наталуха, наголошує, що будь-яке встановлення критеріїв за розміром заробітної плати може сприйматися суспільством як поділ на класи. За його словами, підприємства можуть самостійно визначати, кого вони хочуть забронювати.

Згідно з розглядуваним варіантом, до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 000 гривень. Залежно від різних сценаріїв, цей фіксований платіж за бронювання може забезпечити доходи від 18 млрд до 155 млрд гривень щорічно.

Бронювання від мобілізації для ФОПів

Раніше в парламенті говорили про можливість надання права бронювання від призову для фізичних осіб-підприємців. У зв'язку з цим у Раді розглядаються пропозиції про внесення змін до законодавства, відповідно до яких ФОПи повинні вносити щомісячний платіж у розмірі не менше 40 тисяч гривень.

На тлі обговорень виникає розбіжність думок щодо розміру цього платежу. Деякі народні обранці вважають, що ставка не повинна бути менш як 40 000 гривень, адже в іншому випадку ініціатива втратить сенс і не принесе значущого доходу до бюджету. Однак представники великих підприємств висловлюють обурення і вказують на нереальність виконання таких обов'язкових внесків.

Крім того, раніше фізичні особи, що є підприємцями, мали можливість отримання бронювання від мобілізації лише за умови виконання замовлень, пов'язаних з обороною держави або іншими завданнями для військових чи місцевих адміністрацій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які документи військового повинні бути у його родичів. Також ми повідомляли, що чекає на військовослужбовців після закінчення повномасштабної війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.