Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація по-новому: в Україні змінили процедуру призову

Вже кілька днів поспіль в одній з областей виписують повістки за новою схемою

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У Запоріжжі посилили мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Представники ТЦК та СП проводять поквартирні обходи, щоб закликати військовозобов’язаних до служби. Процедура проходить спільно з працівниками "Муніципальної варти".

Про це розповів перший заступник міського голови Олександр Власюк у коментарі для ТСН.ua.

"Йде війна, а наш прямий обов’язок – допомагати ЗСУ, до яких належать ТЦК. Є основне завдання – оповіщення тих чоловіків, які повинні з’явитися до ТЦК та звірити там свої дані. Йдеться про чоловіків, які протягом дії воєнного стану з якихось причин не з’явилися до ТЦК", – наголосив Власюк.

Крім того, він додав, що ні представники "Муніципальної варти", ні чиновники не виписують повісток призовникам. Вони лише контролюють, щоб оповіщення про військовий обов’язок не перетворилося у бійку між представниками військкоматів та призовниками.

"Ми маємо право лише забезпечувати громадський порядок під час роботи Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки оповіщення військовозобовʼязаних на території міста Запоріжжя", – уточнили в "Муніципальній варті".

Натомість адвокат Ростислав Кравець зазначив, що працівники ТЦК та "Муніципальної варти" не мають права заходити до чужого помешкання.

"Це можливо лише в тих випадках, коли потрібно врятувати життя, коли є загроза знищення майна або безпосередньо у них є рішення суду на проникнення до житла. В інших випадках вони не мають права проникати до помешкання, заходити на приватні подвір’я. Якщо таке стається – це незаконне проникнення", – зазначив юрист.

Чи можуть вручати повістки з платіжками за комуналку

Раніше ми писали, що у рамках загальної мобілізації в Україні представники ТЦК та СП роздають повістки військовозобов'язаним особам. Однак, останнім часом фіксуються випадки, коли повістки вручаються не традиційним способом, а прикріпляються до платіжок за комуналку.

Адвокат Андрій Межирицький розповів, що такі дії є законними, якщо представники ТЦК та СП передали повістку ЖЕКу з проханням вручити її військовозобов'язаній особі.

"За законом, повістку може вручати й керівник ЖЕКу. Тому найімовірніше, ТЦК попросив у ЖЕКу інформацію про військовозобов'язаних, які мешкають на тій території, яку обслуговує певний ЖЕК. Після цього було сформовано повістки на цих осіб, їх передали ЖЕКу з вимогою вручити", – зазначив юрист.

Він також додав, що поширена думка про те, що сплачена за комуналку платіжка є свідченням того, що повістка була вручена, є помилковою. Для того, щоб повістка вважалася офіційно врученою, на ній повинен бути підпис самої особи.

Нагадаємо, чи законні повістки через СМС-повідомлення. Також ми писали, хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.