Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нестандартна мобілізація: чи можуть вручати повістки з платіжками за комуналку

В Україні дедалі частіше фіксуються випадки, коли громадяни отримують повістки разом з платіжками за комунальні послуги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Повістка з платіжкою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації представники ТЦК та СП роздають повістки всім військовозобов'язаним особам. Однак, тепер доволі часто фіксуються випадки, коли такі особи отримують повістки доволі нестандартним способом. Зокрема, їх прикріплюють до платіжок за комуналку, адже це не заборонено.

Про це розповів адвокат Андрій Межирицький.

Повістка з платіжкою

За словами юриста стає відомо, що якщо представники ТЦК та СП передали повістку ЖЕКу з проханням вручити її військовозобов'язаній особі, то такі дії будуть вважатися законними.

"За законом, повістку може вручати і керівник ЖЕКу. Відповідно, найімовірніше, ТЦК попросив у ЖЕКу інформацію щодо військовозобов’язаних, які мешкають на тій території, яку обслуговує певний ЖЕК. Після цього було сформовано повістки на цих осіб, їх передали ЖЕКу з вимогою вручити", – зазначив адвокат Андрій Межирицький.

Він також додав, що доволі часто серед українців говорять про те, що якщо особа сплатила за комуналку, то автоматично повістка вважається підписаною. За словами юриста, ця інформація не відповідає дійсності, адже для того, щоб повістка вважалася офіційно врученою, на ній повинен бути підпис самої особи.

Покарання для ухилянтів

Раніше ми розповідали про те, що представник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін зробив важливу заяву щодо покарання для осіб, які втікають від мобілізації.

Він зазначив, що здебільшого ухилянти отримують умовні терміни на 1-2 роки. Однак, існують винятки.

"Але водночас у Львові, наскільки я пам'ятаю, військовозобов'язаного позбавили волі на три роки за ігнорування мобілізаційного розпорядження. І дуже важливо розуміти, що кримінальне покарання у вигляді умовного строку (як і штрафу) не звільняє громадян від подальшого виконання свого військового обов’язку. Тобто, вони й надалі підлягають мобілізації", – заявив Роман Істомін.

Також він додав, що іноді трапляються випадки, коли самі судді виправдовують осіб, що ухилялися від мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки чоловіків незаконно покинули Україну від початку повномасштабного вторгнення. Також ми повідомляли, хто з чоловіків має право виїжджати за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.