Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація студентів – чи можуть призвати здобувача другої вищої освіти

Достатньо велика кількість чоловіків в Україні мають відстрочку від мобілізації з різних причин

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Відстрочка для студентів

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації до війська призивають осіб, що вважаються військовозобов'язаними. Такими здебільшого є чоловіки, віком від 18 до 60 років, однак, значна частина з них мають відстрочку. Це стосується і студентів.

Про це розповів адвокат Артем Моргунов.

Відстрочка для студентів

Зі слів юриста стає відомо, що особи, які наразі здобувають другу вищу освіту в Україні за денною формою навчання мають право на відстрочку від мобілізаційних процесів. Тому, відповідно до чинного законодавства, мобілізувати таких осіб зараз не можуть.

Водночас, Артем Моргунов додав, що зараз в законах ніде немає пункту, де йшлося б про те, що право на відстрочку від призову мають лише ті студенти, які здобувають першу вищу освіту. Тому, всі особи, які наразі навчаються у вишах та є здобувачами другої вищої освіти також не можуть бути мобілізовані до війська.

Проте, доволі велика кількість депутатів не надто задоволена тим, що деякі особи уникають призову через те, що навчаються на денній формі навчання. Тому, невдовзі в країні можуть відбутися серйозні зміни щодо цього питання.

Відстрочка для науковців

Раніше ми писали про те, що за словами народної депутатки України Мар'яни Безуглої значна частина осіб, що є науковцями зможуть отримати відстрочку від призову. Зокрема, це стосується:

  • українських науковців, які мають вчені звання;
  • викладачі, які працюють на повну ставку;
  • здобувачів послідовної вищої освіти, вік яких менше 30 років.

До того ж, слід додати, що за словами очільника комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, призивати до війська лікарів, вчителів, а також викладачів є не надто хорошою ідеєю. Все через те, що на думку Бабака, в Україні повинні залишитися люди, які мають лікувати та вчинити дітей.

Крім того, Бабак зазначив, що відстрочку від мобілізації повинні мати особи, які працюють викладачами хоча б на 0,75 ставки. Саме таким чином можна зрозуміти, що ця особа має основний дохід працюючи у виші. Якщо особа працює менше ніж на 0,75 ставки, то вона не матиме права на відстрочку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що таке публічна повістка та хто її може отримати. Також ми повідомляли, хто може потрапити під мобілізаційні процеси в 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.